‘Tankstations voor waterstof voldoen aan zeer strenge regelgeving’

De explosie die eerder deze week plaatsvond bij een tankstation voor waterstof in de buurt van Oslo, roept een hoop vragen op en doet het imago van waterstof als brandstof geen goed. De tankinstallatie bij de locatie van Uno-X is afkomstig van leverancier Nel. Het bedrijf dat wereldwijd oplossingen biedt voor de productie, opslag en distributie van waterstof, geeft in afwachting van het onderzoek alvast antwoord op een aantal prangende vragen.

Is er inmiddels al meer bekend over de oorzaak?
“Het is nog te vroeg om iets te kunnen zeggen over de oorzaak van het incident. Nel heeft op dit moment experts op de locatie en levert een actieve bijdrage aan het onderzoek dat wordt uitgevoerd. Er zijn deskundigen aanwezig die een actieve rol vervullen om een onafhankelijk rapport op te kunnen stellen.”

Hoe is het met de gewonden?
“Afgaande op de politierapporten zijn twee personen behandeld met lichte verwondingen, veroorzaakt door airbags die in auto’s in de buurt geactiveerd werden. Verder zijn er geen noodlottige gevolgen geweest.”

Wanneer verwachten jullie meer duidelijkheid te kunnen geven?
“De autoriteiten voeren een formeel onderzoek uit en zullen daarover publiekelijk berichten. Dat zal tijd kosten. In aanvulling op dit onderzoek, zullen we ook een eigen onderzoek uitvoeren en daarover regelmatig updates geven.”

Hoe zit het met andere waterstofstations?
“Uit voorzorg heeft Nel klanten aangeraden om stations die dezelfde installatie hebben, tijdelijk standby te houden, tot de oorzaak is achterhaald. Het gaat hierbij zowel om tankstations voor waterstof in Europa als in de VS, in totaal tien locaties. Een aantal klanten heeft besloten om stations tijdelijk standby te zetten uit voorzorg.”

Er kan dus geen waterstof getankt worden?
“Als een station standby staat, kan er tijdelijk niet getankt worden. We vinden dit heel vervelend voor de klanten die hierdoor getroffen worden en proberen actief om de situatie zo snel mogelijk op te lossen. Veiligheid is onze belangrijkste prioriteit. Totdat we verdere informatie hebben over de oorzaak van het incident, hebben we aangeraden om de stations in bepaalde markten tijdelijk standby te zetten.”

Zijn waterstofstations wel veilig?
“De tankstations voor waterstof die ontworpen en gefabriceerd zijn door Nel, bekend onder de naam H2Station™, zijn net zo veilig als conventionele tankstations. Ze zijn gebouwd volgens de strengste veiligheidsmaatregelen en komen overeen met de veiligheidsstandaard die ook geldt voor de olie- en gasindustrie. De stations in Europa, de VS en Korea voldoen zowel aan de nationale als de internationale standaard. De Europese stations zijn door derden goedgekeurd en voldoen aan alle voorwaarden.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.