Fins energiebedrijf investeert in techniek uit Nederland voor bio-olie

Het Finse bedrijf Green Fuel Nordic Oy investeert 100 miljoen euro in een Nederlandse techniek om olie te winnen uit houtafval. De investeerder gaat het houtafval omzetten naar bio-olie in een fabriek in Liekska. Het technische adviesbureau TechnipFMC en BTG-BTL uit Twente gaan de fabriek bouwen.

Algemeen-directeur Gerhard Muggen van het Twentse bedrijf ziet grote kansen voor het gebruik van pyrolyse-olie als duurzame energiebron in Scandinaviƫ, waar een CO2-belasting geldt voor fossiele grondstoffen. De universiteit van Twente heeft de oorspronkelijke techniek ontwikkeld om via pyrolyse hernieuwbare ruwe olie uit restafval te halen.

Reststromen

BTG Biomass Technology Group was een van de eerste spin-off bedrijven van de universiteit. Het zusterbedrijf BTG-BTL ontwikkelde de techniek vervolgens verder. “Pyrolyse-olie maken we uit reststromen, zoals zaagsel of bermgras. Het gaat dus niet ten koste van kostbare landbouwgrond of voedselproducten”, aldus Muggen.

Volgens Muggen is het produceren relatief goedkoop in vergelijking met andere duurzame conversietechnieken. De olie kan op allerlei manieren verwerkt worden. Bijvoorbeeld als biobrandstof voor het vrachtverkeer en de luchtvaart.

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.