Steden in Duitsland schroeven uitstooteisen steeds verder op

Om luchtvervuiling tegen te gaan worden steeds vaker milieuzones ingesteld. De meest vervuilende voertuigen zijn daarbij niet langer welkom in het stadscentrum of worden zelfs uit de hele stad geweerd. Vooral dieselvoertuigen worden meer en meer aan banden gelegd. In Duitsland zijn de eisen nog een stuk strenger dan in Nederland en België. Bestuurders van auto’s, bussen en vrachtwagens die op diesel rijden, moeten van tevoren goed kijken of ze met hun voertuig op bepaalde plekken nog wel welkom zijn.

Ook in Nederland voeren steeds meer steden een milieuzone in om de toegang van vervuilende voertuigen te beperken, maar zo’n vaart als in Duitsland loopt het nog niet. Al sinds 2008 voeren Duitse steden zulke ‘Umweltzonen’ in en intussen staat de teller op zo’n tachtig van deze gebieden bij onze oosterburen. Voertuigen moeten voorzien zijn van een milieusticker als ze het centrum van de steden binnenrijden. Deze aanpak moet helpen om het fijnstofgehalte in de stadscentra te verlagen en de luchtkwaliteit te verbeteren. In samenhang hiermee wordt geprobeerd om binnenstadbezoekers meer gebruik te laten maken van het openbaar vervoer.

Niet elke milieuzone stelt dezelfde eisen aan voertuigen die er rondrijden, maar de criteria worden eerder aangescherpt dan afgezwakt. Een aantal Duitse steden voert – naar aanleiding van uitspraken van rechters – zelfs een verbod in voor dieselvoertuigen van vóór 2015. In Keulen zijn per 1 april dieselvoertuigen uit de Euro 4-klasse niet meer welkom in de groene zone. Per 1 september geldt dat ook voor auto’s, bussen en vrachtwagens die qua emissie in Euroklasse 5 vallen.

Umweltzone

En het houdt niet op bij Keulen. Hamburg, Bonn, Frankfurt, Stuttgart en Berlijn volgen eveneens met hele of gedeeltelijke verboden op dieselvoertuigen in hun milieuzones. Andere steden zullen vermoedelijk ook volgen. Punt is wel dat elke stad weer zijn eigen variant op het beleid heeft. In Stuttgart betreft het dieselverbod de volledige Umweltzone, in Bonn gaat het om slechts een paar straten en daar tussenin is alles mogelijk. Opvallend is ook het verbod in Essen, daar behelst het dieselverbod namelijk ook de Duitse Autobahn.

Bestuurders die naar Duitsland rijden, moeten dat niet op goed geluk doen. “Op onze website duitsemilieusticker.nl staat alle informatie over de Duitse milieuzones en dieselverboden in de verschillende Duitse steden”, vertelt Brett Huurdeman van Duitse Milieusticker. “Om Keulen als voorbeeld te nemen: van die stad hebben we een dynamische kaart van de milieuzone gemaakt, inclusief een bericht over het dieselverbod. Zo weten bestuurders van dieselvoertuigen die naar Duitsland rijden waar ze wel en niet mogen komen.”

Wirwar milieuzones

Het Europees Parlement liet eerder weten onderzoek te doen naar één milieusticker voor heel Europa. De wirwar aan milieuzones maakt het namelijk knap lastig voor bestuurders om voorbereid te zijn op de eisen. De milieuzones zouden daarom veel beter op elkaar afgestemd moeten worden.

Het kabinet in Nederland is vorige week akkoord gegaan met een nieuw systeem voor milieuzones. Vanaf volgend jaar kunnen gemeenten kiezen uit twee milieuzones voor personen- en bedrijfsvoertuigen. Ze kunnen dieselauto’s weigeren die ouder zijn dan vijftien jaar of van twintig jaar en ouder. Het nieuwe systeem moet een ‘lappendeken’ aan zones voorkomen. Benzineauto’s houden wel toegang tot milieuzones.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.