Persfoto: Tesla

‘Meer dan helft verkochte auto’s in Noorwegen elektrisch’

Persfoto: Tesla

Nederland is een van de voorlopers op het gebied van elektrisch rijden in Europa, maar zo populair als in Noorwegen zijn elektrische automodellen nog lang niet. Uit cijfers van de Norwegian Road Federation (NRF) blijkt dat meer dan de helft van de verkochte auto’s in het land op dit moment uitgerust is met elektrische aandrijving.

Verreweg het meest populaire automerk in Noorwegen in maart was Tesla. Bij een op de drie verkochte auto’s bleek het te gaan om een auto van het Amerikaanse automerk. Vorig jaar koos een op de drie Noren voor een elektrische auto, dat is inmiddels meer dan 50 procent. Nergens ter wereld is elektrisch rijden zo populair. De populariteit van elektrische auto’s in het land is onder meer te danken aan de gunstige belastingmaatregelen. Eigenaren van een elektrisch automodel profiteren van voordelen ten opzichte van bestuurders van diesel- en benzineauto’s.

De vraag naar elektrische auto’s en plug-in hybrides is vorig jaar wereldwijd flink toegenomen. In totaal werden er 2,1 miljoen elektrische voertuigen verkocht in 2018, 2,4 procent van het totaal aantal. Dat blijkt uit cijfers van het Center of Automotive Management (CAM). Naast Noorwegen wordt ook in China al flink ingezet op elektrisch rijden.

Laadpunten nodig

Ook in Nederland neemt het aantal elektrische auto’s naar verwachting fors toe komende jaren. In het nieuwe Klimaatakkoord wordt flink ingezet op het verminderen van de uitstoot en op elektrische mobiliteit. Doel is dat er in ons land in 2030 zo’n 2 miljoen elektrische auto’s rondrijden. Daarvoor zijn minimaal 1,8 miljoen laadpunten nodig.

Een groot aantal partijen houdt zich inmiddels bezig met het neerzetten van laadpalen. Naast Fastned richten ook grote bedrijven zoals McDonald’s en Van der Valk zich samen met partners op het plaatsen van oplaadpunten voor elektrische auto’s. Ook bij tankstations zijn steeds vaker laadpalen te vinden, maar snellaadpunten zijn op dit moment nog geen gemeengoed op het voorterrein.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.