Foto: Saudi Aramco

Saudi Aramco in 2018 meest winstgevende bedrijf ter wereld

Het Saudische staatsolieconcern Saudi Aramco was vorig jaar met afstand het meest winstgevende bedrijf ter wereld. Dat heeft kredietbeoordelaar Fitch berekend op basis van documenten van het niet-beursgenoteerde Aramco. Volgens Fitch kwam de operationele winst van ’s werelds grootste olieproducent vorig jaar uit op 224 miljard dollar.

Dat bedrag is ver boven dat van andere grote ondernemingen zoals Apple, dat vorig jaar een operationele winst boekte van 82 miljard dollar. Het Amerikaanse olie- en gasconcern ExxonMobil was goed voor 40 miljard dollar. Fitch hing ook een kredietbeoordeling aan Aramco, met de rating A+. Het is voor het eerst dat het bedrijf een rating krijgt. Het concern is bezig schuldpapier op de internationale markt uit te geven voor het nemen van een meerderheidsbelang van 70 procent in het eveneens Saudische petrochemische bedrijf Sabic, ter waarde van ruim 69 miljard dollar.

Grootste deal

Saudi Aramco neemt het belang in Sabic over van het Saudische staatsinvesteringsfonds Public Investment Fund (PIF). Er zou maanden zijn onderhandeld over de transactie. Het is de grootste overnamedeal in het Midden-Oosten ooit. De resterende 30 procent van Sabic wordt verhandeld op de aandelenbeurs van Saudi-Arabië. Aramco heeft aangegeven deze aandelen niet te willen kopen. Sabic is wereldwijd actief in meer dan vijftig landen, waaronder Nederland, en telt ruim 35.000 werknemers. Het Europese hoofdkantoor van Sabic staat in Sittard, met een grote productielocatie op industrieterrein Chemelot.

Aramco werkt bovendien aan een beursgang waarbij het gewaardeerd moet worden op circa 2000 miljard dollar. De stap naar de beurs zou in 2021 plaats moeten vinden.

(Bron: ANP)

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.