Pomphouder Renkum al dagenlang zonder brandstof

Enkele tientallen Shell Express-tankstations kampen sinds een aantal dagen met een tekort aan brandstof. Een van de locaties, het Shell-station aan de Bennekomseweg in Renkum, staat sinds vrijdagmiddag zelfs helemaal droog. “Ik moet al dagen klanten teleurstellen en heb geen idee hoe lang dit nog gaat duren”, vertelt Henk Janssen van het Shell-station in Renkum. Volgens Shell is nog niet duidelijk wanneer de problemen met de levering verholpen zijn.

Volgens de Gelderse ondernemer heeft het probleem te maken met het lage waterpeil in de Rijn. “Ik heb van Shell een brief gekregen waarin staat dat de binnenvaartschepen door de lage waterstand minder kunnen vervoeren dan normaal. Maar de tankstations bij mij in de buurt lijken nergens last van te hebben. Het is behoorlijk frustrerend om de klant nee te moeten verkopen. Dat levert mij per dag een behoorlijke schadepost op.”

De problemen spelen naar verluidt bij een brandstofdepot in Arnhem, dat via schepen over de Rijn brandstof krijgt aangeleverd uit Pernis. “Ik heb uiteraard contact gezocht met het storingsnummer van Shell, maar dat levert niet meer op dan een bandje. Er is geen duidelijkheid. Kortom, ik zit echt met mijn handen in het haar.”

Boze klanten

Naast het tankstation in Renkum zit ook een carwash die door Janssen wordt geëxploiteerd. “Ik heb veel vaste klanten. Bezoekers die hun auto wassen, gooien ook gelijk hun tank vol. Ik krijg de boosheid van de klant over mij heen en kan ze niet uitleggen waarom de pomp leeg is. Ik ben bang dat deze klanten in de toekomst niet meer terugkomen.”

Adviseur Peter Waterham van Tankstation Advies vindt het te absurd voor woorden dat de ene locatie wel bevoorraad wordt en een tankstation iets verderop al dagen zonder brandstof zit. “Er gaat daar iets in elk geval flink mis en er wordt door de maatschappij niet goed over gecommuniceerd. Daar is een aantal ondernemers de dupe van.” Volgens Waterham kunnen de lage waterstanden zeker een probleem veroorzaken, maar is de huidige situatie wel heel extreem.

“Het probleem met de waterstanden is niet nieuw. Daar moet je toch op in kunnen spelen als maatschappij? Eventueel door extra te bevoorraden over de weg kun je er toch voor zorgen dat dit niet gebeurt? Los daarvan is transport over water wel degelijk mogelijk, weliswaar niet met volle schepen, waardoor de kosten dus hoger uitvallen. Shell heeft schijnbaar de keus gemaakt om dan liever geen product te verkopen op onbemande locaties.”

Op dit moment valt er voor de ondernemer niet zo veel te doen, denkt Waterham. “Wat kun je beginnen? Uiteraard zijn er genoeg partijen die brandstof kunnen leveren, maar daar geeft het contract in dit geval geen ruimte voor. Als je een contract hebt met een bepaalde maatschappij, dan kun je het station niet door een derde laten bevoorraden. Maar er moet wel snel een oplossing komen voor deze groep ondernemers en voor hun klanten. Communicatie naar de ondernemers toe is het minste dat Shell kan doen en dat doet zij nu niet, werkelijk onbegrijpelijk. Meerdere pomphouders hebben zich inmiddels bij ons aangemeld, wij beoordelen ieder individueel dossier op zijn merites.”

Imago

De pomphouder zelf hoopt vooral dat er snel weer getankt kan worden. “De schade van afgelopen dagen kan ik aardig in beeld brengen. Maar wat dit betekent op de langere termijn, kan ik niet voorspellen. Het is in elk geval niet goed voor onze portemonnee en voor ons imago in het dorp. Dat maak je niet zo een-twee-drie goed. Dat vind ik misschien nog wel het meest vervelende van deze hele zaak.”

Een woordvoerder van Shell meldde dinsdag tegenover het ANP dat hij nog niet kon zeggen hoe lang de problemen zullen aanhouden. Het olie- en gasconcern werkt volgens hem aan alternatieve routes. Dat kan zijn over de weg of over het spoor. De ladingen die vrachtwagens of treinen kunnen meenemen zijn echter veel kleiner dan die van de binnenvaartschepen. Een stijging van de prijzen aan de pomp wordt niet verwacht door het tekort.

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

2 reacties op “Pomphouder Renkum al dagenlang zonder brandstof”

Maarten Deckers|30.11.18|14:49

Er zit in een contract toch ook wel een leveringsplicht, zeker als nu blijkt dat nabijgelegen stations wel worden bevoorraad. of is het contract erg éénzijdig opgesteld?

Jan Oostendorp|02.12.18|15:48

Het wordt toch uiteindelijk altijd per vrachtwagen geleverd, waarom kan dat nu niet dan?

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Pomphouder Renkum al dagenlang zonder brandstof | TankPro.nl

Pomphouder Renkum al dagenlang zonder brandstof

Enkele tientallen Shell Express-tankstations kampen sinds een aantal dagen met een tekort aan brandstof. Een van de locaties, het Shell-station aan de Bennekomseweg in Renkum, staat sinds vrijdagmiddag zelfs helemaal droog. “Ik moet al dagen klanten teleurstellen en heb geen idee hoe lang dit nog gaat duren”, vertelt Henk Janssen van het Shell-station in Renkum. Volgens Shell is nog niet duidelijk wanneer de problemen met de levering verholpen zijn.

Volgens de Gelderse ondernemer heeft het probleem te maken met het lage waterpeil in de Rijn. “Ik heb van Shell een brief gekregen waarin staat dat de binnenvaartschepen door de lage waterstand minder kunnen vervoeren dan normaal. Maar de tankstations bij mij in de buurt lijken nergens last van te hebben. Het is behoorlijk frustrerend om de klant nee te moeten verkopen. Dat levert mij per dag een behoorlijke schadepost op.”

De problemen spelen naar verluidt bij een brandstofdepot in Arnhem, dat via schepen over de Rijn brandstof krijgt aangeleverd uit Pernis. “Ik heb uiteraard contact gezocht met het storingsnummer van Shell, maar dat levert niet meer op dan een bandje. Er is geen duidelijkheid. Kortom, ik zit echt met mijn handen in het haar.”

Boze klanten

Naast het tankstation in Renkum zit ook een carwash die door Janssen wordt geëxploiteerd. “Ik heb veel vaste klanten. Bezoekers die hun auto wassen, gooien ook gelijk hun tank vol. Ik krijg de boosheid van de klant over mij heen en kan ze niet uitleggen waarom de pomp leeg is. Ik ben bang dat deze klanten in de toekomst niet meer terugkomen.”

Adviseur Peter Waterham van Tankstation Advies vindt het te absurd voor woorden dat de ene locatie wel bevoorraad wordt en een tankstation iets verderop al dagen zonder brandstof zit. “Er gaat daar iets in elk geval flink mis en er wordt door de maatschappij niet goed over gecommuniceerd. Daar is een aantal ondernemers de dupe van.” Volgens Waterham kunnen de lage waterstanden zeker een probleem veroorzaken, maar is de huidige situatie wel heel extreem.

“Het probleem met de waterstanden is niet nieuw. Daar moet je toch op in kunnen spelen als maatschappij? Eventueel door extra te bevoorraden over de weg kun je er toch voor zorgen dat dit niet gebeurt? Los daarvan is transport over water wel degelijk mogelijk, weliswaar niet met volle schepen, waardoor de kosten dus hoger uitvallen. Shell heeft schijnbaar de keus gemaakt om dan liever geen product te verkopen op onbemande locaties.”

Op dit moment valt er voor de ondernemer niet zo veel te doen, denkt Waterham. “Wat kun je beginnen? Uiteraard zijn er genoeg partijen die brandstof kunnen leveren, maar daar geeft het contract in dit geval geen ruimte voor. Als je een contract hebt met een bepaalde maatschappij, dan kun je het station niet door een derde laten bevoorraden. Maar er moet wel snel een oplossing komen voor deze groep ondernemers en voor hun klanten. Communicatie naar de ondernemers toe is het minste dat Shell kan doen en dat doet zij nu niet, werkelijk onbegrijpelijk. Meerdere pomphouders hebben zich inmiddels bij ons aangemeld, wij beoordelen ieder individueel dossier op zijn merites.”

Imago

De pomphouder zelf hoopt vooral dat er snel weer getankt kan worden. “De schade van afgelopen dagen kan ik aardig in beeld brengen. Maar wat dit betekent op de langere termijn, kan ik niet voorspellen. Het is in elk geval niet goed voor onze portemonnee en voor ons imago in het dorp. Dat maak je niet zo een-twee-drie goed. Dat vind ik misschien nog wel het meest vervelende van deze hele zaak.”

Een woordvoerder van Shell meldde dinsdag tegenover het ANP dat hij nog niet kon zeggen hoe lang de problemen zullen aanhouden. Het olie- en gasconcern werkt volgens hem aan alternatieve routes. Dat kan zijn over de weg of over het spoor. De ladingen die vrachtwagens of treinen kunnen meenemen zijn echter veel kleiner dan die van de binnenvaartschepen. Een stijging van de prijzen aan de pomp wordt niet verwacht door het tekort.

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

2 reacties op “Pomphouder Renkum al dagenlang zonder brandstof”

Maarten Deckers|30.11.18|14:49

Er zit in een contract toch ook wel een leveringsplicht, zeker als nu blijkt dat nabijgelegen stations wel worden bevoorraad. of is het contract erg éénzijdig opgesteld?

Jan Oostendorp|02.12.18|15:48

Het wordt toch uiteindelijk altijd per vrachtwagen geleverd, waarom kan dat nu niet dan?

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.