BP en Total profiteren van stijgende olieprijzen in Q3

BP kan terugkijken op een goed derde kwartaal. Ten opzichte van Q3 vorig jaar werd ruim een verdubbeling van de winst behaald. Ook concurrent Total noteerde positieve cijfers. Net als de Britten profiteerde het Franse olie- en gasconcern van de gestegen olie- en gasprijzen.

BP spreekt zelf over een van de beste kwartalen van de afgelopen jaren. In het derde kwartaal van 2017 kwam de (aangepaste) winst uit op 1,9 miljard dollar (1,67 miljard euro), afgelopen kwartaal op ruim 3,8 miljard dollar (3,35 miljard euro). Vooral het onderdeel dat zich bezighoudt met het oppompen van olie noteerde positieve cijfers.

Topman Bob Dudley is erg te spreken over de resultaten van de afgelopen maanden. Hij noemt onder meer de overname van de schalievelden van BHP Billingen als een van de pluspunten. De deal wordt deze week afgerond. In totaal betaalt BP ruim 10 miljard dollar (8,8 miljard euro) voor de overname.

Ook Total kan terugkijken op een uitstekend kwartaal. De winst kwam uit op 4 miljard dollar (3,5 miljard euro), dat is 45 procent hoger dan Q3 van 2017. Als speerpunten worden onder meer de overname van energiebedrijf Direct Energie, de verkoop van de belangen in de Hazira LNG-terminal in India en de overname van G2Mobility, een bedrijf dat zich bezighoudt met het ontwikkelen van laadoplossingen voor elektrische auto’s, genoemd. De resultaten van Shell zijn nog niet bekendgemaakt. Die worden later deze week gepresenteerd.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.