IEA: ‘Olie-exporterende landen staan voor grote opgave’

Landen die op dit moment nog veel geld verdienen aan het exporteren van olie en gas moeten komende jaren flink inzetten op alternatieve inkomstenbronnen en op nieuwe energie. Dat blijkt uit een studie van de International Energy Agency (IEA). Volgens de organisatie gaat de afname van fossiele brandstoffen en de opkomst van alternatieven grote gevolgen hebben voor de economieën van een aantal grote spelers op de olie- en gasmarkt.

In het rapport heeft de IEA de gevolgen voor zes landen die voor een groot deel afhankelijk zijn van olie en gas, onder de loep genomen. Het gaat om Rusland, Saudi-Arabië, Nigeria, Verenigde Arabische Emiraten, Irak en Venezuela.

De grote schommelingen in de olieprijzen afgelopen jaren laten volgens de IEA zien hoe broos de economieën van een aantal van deze landen zijn. Sinds 2014 zijn de inkomsten uit olie en gas gedaald van 40 procent (Irak) tot 70 procent (Venezuela). Dit heeft grote gevolgen voor het financiële plaatje van deze landen.

Veranderingen noodzakelijk

Meer dan ooit in de recente geschiedenis zijn er volgens Fatih Birol van de IEA fundamentele veranderingen noodzakelijk in het beleid van bovenstaande landen. Hervormingen zijn nodig om problemen in de toekomst te voorkomen, zowel voor de producerende en exporterende landen als voor de wereldwijde markt.

In de groei van de bevolking in een aantal van deze landen – en het grote aantal inwoners onder de 30 jaar – schuilt bovendien een gevaar. De inkomsten uit olie en gas zijn niet langer opgewassen tegen deze stijging van het aantal inwoners. Zelfs niet als de vraag naar olie komende jaren nog stijgt en de prijzen stabiel blijven.

Volgens de IEA moet de energiesector het voortouw nemen in deze fase van energietransitie. “Hoewel dit proces niet alleen betrekking heeft op energie, is een goed functionerende en gezonde energiesector wel van groot belang”, aldus Birol. Succesvolle hervormingsprogramma’s kunnen in zijn ogen volop nieuwe kansen bieden voor landen die op dit moment nog te zwaar leunen op de export van olie en gas.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.