Shell blijft grootste speler in Nederland, TinQ klimt naar plek twee

Ondanks een lichte afname van het aantal Shell-locaties in 2018 blijft het merk met 416 tankstations koploper in Nederland. TinQ klom naar de tweede positie, ten koste van Texaco. Dat blijkt uit de uitgave Mobiliteit in Cijfers 2018-2019 van BOVAG en RAI Vereniging.

Uit de jongste cijfers die in de nieuwste editie van het naslagwerk zijn gepubliceerd (mei 2018), blijkt dat Shell nog steeds veruit de grootste tankstationspeler is in Nederland. Het aantal bemande Shell-locaties viel iets lager uit dan een jaar ervoor: van 426 naar 416 tankstations. Het aantal vestigingen van Shell Express – in het onderzoek werden onbemande en bemande tankstations van een partij niet bij elkaar opgeteld – kwam uit op 75. Dat is een toename van drie locaties in een jaar tijd.

Het aantal stations van TinQ lag op 324 (+14). Daarmee verwijst de onbemande formule concurrent Texaco naar de derde stek. Het aantal vestigingen met het merk van Texaco op de luifel lag op 290 (-30). BP neemt de vierde positie in met 253 tankstations, gevolgd door Total met 250 locaties. Esso valt net buiten de topvijf (238). Het aantal locaties van AVIA Xpress nam in 2018 flink toe ten opzichte van 2017 – van 144 naar 169. Samen met de 151 bemande AVIA-stations blijft ook dit merk qua aantal stations een grote partij in Nederland.

Bemand versus onbemand

De verhouding tussen het aantal bemande en onbemande tankstations is afgelopen jaren behoorlijk veranderd. Vijftien jaar geleden waren er nog 3.661 bemande locaties en slechts 575 onbemande stations. Anno 2018 is het aantal onbemande locaties in de meerderheid. Wat betreft onbemande tankstations is TinQ (324) op dit moment veruit de grootste speler in Nederland. Op plaats twee staat Tango met 195 locaties. Nummer drie in de lijst is AVIA Xpress met in totaal 169 tankstations. Firezone (155) en Tamoil Express (131) maken de topvijf compleet.

Ook de marktaandelen van de merken die in Nederland actief zijn, werden op een rijtje gezet. Ook in dat overzicht blijkt Shell lijstaanvoerder, met een percentage van 19,2%. Toch zegt het aantal locaties niet alles over het daadwerkelijke marktaandeel. Op de tweede plek is BP (8,9%) terug te vinden, gevolgd door Esso (8,5%). De vierde en vijfde plaats worden ingenomen door Total (7,5%) en Tango (6,7%). Het marktaandeel van TinQ bedraagt 5,4%.

Lichte daling tankstations

Uit het onderzoek blijkt verder dat er in mei 2018 minder tankstations waren dan het jaar ervoor. Het aantal kwam dit jaar uit op 4.142. In 2017 waren dat er nog 4.164. In 2016 kwam de teller uit op 4.184 locaties. Naast het aantal tankstations werden ook vulpunten van alternatieve brandstoffen op een rijtje gezet, inclusief laadpalen en snellaadpalen. Het aantal openbare laadpalen groeide in een jaar tijd van 28.414 naar 33.607. In mei 2018 waren er in totaal 787 snellaadpalen, 122 meer dan in 2017.

CNG (of groengas) kon afgelopen mei op 164 plekken getankt worden, dat was het jaar ervoor 158. Het aantal tanklocaties voor LNG (vloeibaar aardgas) steeg van 16 naar 27. Waterstof is al sinds 2014 verkrijgbaar op slechts drie plekken. Dat aantal gaat in 2018 waarschijnlijk wel toenemen. Verschillende partijen hebben inmiddels concrete plannen voor het bouwen van een waterstofstation.

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.