Foto: Remco Nieuwenbroek / TankPro.nl

Raad van State zet streep door uitspraak in laadpalenzaak

De Raad van State vindt dat het ministerie van I&W in een nieuw besluit toch moet ingaan op de bezwaren van Fastned. Die kwam in opstand tegen een vergunning voor het plaatsen van laadpalen als aanvullende voorziening door de concessiehouder van tankstation de Hackelaar langs de A1. De rechter zet daarmee een streep door een eerdere uitspraak van de rechtbank in Amsterdam. In een tweede zaak, die van Shell-station De Andel, is het hoger beroep van Fastned door de Raad van State eveneens gegrond verklaard, maar blijven de laadpunten van Shell gehandhaafd. Op deze locatie heeft Shell twee snellaadpalen geplaatst.

De eerste zaak gaat over de toestemming die de minister van Infrastructuur en Waterstaat heeft gegeven voor het plaatsen van vier energielaadpunten en zeven parkeerplaatsen op verzorgingsplaats De Hackelaar langs de A1 bij Muiden. Fastned ging tegen deze vergunning in beroep bij de rechtbank Amsterdam. De rechtbank verklaarde het beroep in december 2017 ongegrond. Nu heeft de Raad van State echter anders besloten.

Belanghebbende

Volgens de Raad van State is Fastned een belanghebbende in het bezwaar dat ze had aangetekend tegen de vergunning voor laadpalen als aanvullende voorziening bij het tankstation. De minister moet nu alsnog inhoudelijk ingaan op de bezwaren die Fastned heeft tegen het verlenen van de vergunning.

De tweede zaak gaat over de twee snellaadpalen die sinds eind vorig jaar staan bij Shell-station De Andel, langs de A12 bij Gouda. De vorige minister van Infrastructuur en Milieu verleende de vergunning voor beide palen aan Shell Nederland. Dit tegen de zin van concurrent Fastned, die op dezelfde verzorgingsplaats een snellaadstation heeft waar elektrische auto’s kunnen laden. Fastned besloot het verlenen van de vergunning daarop aan te vechten.

Volgens de aanbieder van laadpalen is het in strijd met de beleidsregels dat een tweede aanbieder toestemming krijgt voor het plaatsen van oplaadpalen. Fastned voorspelt verkeersonveilige situaties als palen van verschillende aanbieders op één en hetzelfde parkeerterrein aanwezig zijn. De rechtbank verklaarde het beroep van Fastned in december 2017 ongegrond. Fastned liet het er niet bij zitten en besloot in hoger beroep te gaan bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De rechter heeft het hoger beroep nu alsnog gegrond verklaard, maar de Raad van State heeft in haar uitspraak wel aangegeven dat er twee verschillende laadpunten kunnen worden geplaatst, als aanvullende voorziening en als basisvoorziening.

Lang proces

“Deze uitspraken van de Raad van State zijn heel goed nieuws voor Fastned en elektrische rijders”, reageert Michiel Langezaal van Fastned. “Het geeft ons een handvat om op te komen voor een veilige inrichting van verzorgingsplaatsen en een gelijk speelveld tussen snellaadstations en benzinestations. Dit is helaas een lang proces met meerdere rechtszaken. In de tussentijd groeit het aantal elektrische auto’s exponentieel en gaan wij gewoon door met de realisatie van onze missie; namelijk vrijheid geven aan de elektrische rijder door het bouwen van de beste snellaadstations.”

Volgens Gabriëlle Pielage van de VPR, de belangenvereniging voor zelfstandige ondernemers aan de snelweg, is het nog niet precies duidelijk wat deze uitspraak ten aanzien van De Hackelaar betekent. “De minister heeft haar huiswerk niet goed genoeg gedaan. De zaak moet opnieuw tegen het licht worden gehouden en er zal een nieuw besluit worden genomen.” De VPR treedt op als belangenbehartiger van de tankstation-ondernemer die de locatie langs de A1 exploiteert. “Heel gelukkig is hij uiteraard niet met de uitspraak. Dit soort zaken zorgt voor veel vertraging aangezien de vergunning al in 2014 is aangevraagd. En dat leidt bij ondernemers uiteraard tot de nodige frustratie.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.