Sportwagenfabrikant Porsche zegt dieselmotor vaarwel

Nadat eerder Toyota en Suzuki al bekendmaakten afscheid te nemen van de dieselmotor, gaat ook Porsche stoppen met de verkoop van dieselauto’s. Het sportwagenmerk is de eerste Duitse autofabrikant die ervoor kiest om de focus niet langer op diesel te leggen.

Porsche stopt met de verkoop van dieselauto’s. De sportwagenfabrikant gaat zich focussen op benzinemotoren met turbotechniek, elektrische automodellen en hybrides. Het Duitse merk, dat onderdeel is van het Volkswagen-concern, verkocht traditioneel overigens niet veel dieselmodellen. Benzine is veruit het meest populair. Afgelopen tijd zijn ook hybrides steeds meer in opkomst bij het sportwagenmerk, een groot aantal kopers van de Panamera kiest voor hybride aandrijving.

Verdomhoekje

Diesel is afgelopen jaren steeds verder in een verdomhoekje geraakt, onder meer door het schandaal met sjoemelsoftware. Door gebruik van bepaalde software scoorden de dieselauto’s bij emissietesten gunstiger dan dat ze daadwerkelijk op de openbare weg deden. Ook in Duitsland zelf heeft de dieselmotor het zwaar. Tot nog toe bleven de fabrikanten echter nog wel vasthouden aan de dieselmotor.

Uit een onderzoek, dat eerder dit jaar werd uitgevoerd onder zo’n duizend Duitse autobezitters, bleek dat iets minder dan de helft van de ondervraagden voorkeur heeft voor een benzineauto. Een kwart zou kiezen voor een model met hybride aandrijving of voor een elektrische auto. Een op de zeven geënquêteerden zag het nog wel zitten om een dieselauto aan te schaffen. Volgens de onderzoekers maken veel mensen zich zorgen over een eventueel verbod op dieselauto’s en over een uitbreiding van het aantal milieuzones in grote Duitse steden.

Lees ook:

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.