Groene waterstofproductie op Noordzee leidt tot kostenbesparing

Beeld: Remco Nieuwenbroek

De productiekosten van groene waterstof op de Noordzee kunnen flink omlaag. Dat blijkt uit een studie die binnen het North Sea Energy Consortium is uitgevoerd. Door op beschikbare platformen groene waterstof te produceren uit windenergie van omringende windparken kan worden bespaard op de aanleg van een kabelverbinding tussen het windpark en de eindverbruiker.

De kosten voor productie van groene waterstof kunnen, als er rekening wordt gehouden met genoemde besparing op de kabelverbinding en afhankelijk van de ligging uit de kust, uitkomen op zo’n 1 euro tot 1,75 euro per kg. Als een deel van de windenergie wordt omgezet in groene waterstof en de rest van de stroom aan land wordt afgezet, dan variëren de kosten tussen de 1,75 euro en 2,25 euro per kg.

Deze bedragen liggen lager dan de meeste ramingen voor stroomomzetting in waterstof op het vasteland. Onderzoeksleider professor Catrinus Jepma, hoogleraar Energie en Duurzaamheid bij de Rijksuniversiteit Groningen: “Op de Noordzee kun je profiteren van de steeds kortere afstand tussen windparken en platformen. Dit leidt tot besparing op de kosten van het stroomnet, terwijl de geproduceerde waterstof via de bestaande gasinfrastructuur naar land kan worden gebracht.’’

Overschotten

De omzetting van stroom in waterstof zal naar verwachting steeds belangrijker gaan worden, gezien de fluctuerende waarde van een deel van de stroomvoorziening zonder opslag. Dit is nu het geval op momenten waarop te veel stroom wordt aangeboden in periodes met een geringe vraag. Daarnaast kan het stroomnet soms het grote aanbod van stroom niet aan en is het om die reden nodig dat stroomoverschotten worden omgezet in een energievorm die gemakkelijk is op te slaan, transporteren en toe te passen.

New Energy Coalition is de kennis- en netwerkorganisatie voor energietransitie, die is voortgekomen uit het samengaan van Stichting Energy Valley, Stichting Energy Academy Europe en Energy Delta Institute. Het vormt een brede en voortdurend uitbreidende coalitie met kennisinstellingen als TNO, Rijksuniversiteit Groningen en Hanzehogeschool Groningen, met de energiesector, overheden en de industrie.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.