Tankstation Q8 in Knokke heropend na grootschalige metamorfose

Het compleet verbouwde tankstation van Q8 in de Belgische badplaats Knokke heeft zijn deuren weer geopend. Zowel het voorterrein als de shop werden afgelopen tijd flink onder handen genomen. De vestiging van Kuwait Petroleum International is onder meer uitgerust met een Delhaize Shop & Go, een Panos-bakery en een Nespresso koffiecorner. Achter de opvallende architectuur gaat bovendien een groot aantal duurzame energie-oplossingen schuil.

De vernieuwde locatie werd officieel geopend door directeur Fadel Al Faraj van Q8 Northwest Europa en  burgemeester Leopold Lippens van Knokke-Heist. De buurt rondom het tankstation werd afgelopen jaren verbouwd en het tankstation kon daarbij niet achterblijven. In samenspraak met de stad Knokke werd het tankstation gerenoveerd conform het design en de architectuur van de omgeving.

Opvallend ontwerp

Kenmerkend voor het nieuwe tankstation is het schuine dak, dat een beschutting vormt voor de benzinepompen en de toegang tot het shopgebouw. Het licht hellende luifeldak zorgt voor een mooie overgang tussen de nieuwe en hogere appartementsgebouwen langs de Natiënlaan en de bestaande woningen aan de zuidzijde, op de hoek met de Nieuwstraat. De gedeeltelijke beglazing van het luifeldak laat een zee van licht toe in de shopruimte, wat de ruimtelijkheid nog verder versterkt.

Q8 greep de kans om een toekomstgericht tankstation uit te bouwen, dat maximaal inzet op groene energie. Er werden onder meer 48 zonnepanelen geïnstalleerd, goed voor een geschatte jaaropbrengst van ruim 12.500 Kwh en een CO2-reductie van circa 2.500 kg per jaar. Dankzij deze zonnepanelen is het tankstation voor een groot deel zelfvoorzienend qua stroomgebruik. De opgewekte energie van één zonnepaneel is goed voor 14.488 tankbeurten of 618.750 betalingen, laat de brandstofleverancier weten.

(De tekst gaat verder onder de foto)

Zonnepanelen en LED-verlichting

Bovendien werd gekozen voor duurzame LED-verlichting, zowel in de shop als op het voorterrein, en werd de draagconstructie samengesteld op basis van houten leggers, in plaats van stalen balken. Wat verwarming en koeling betreft, garandeert de warmtepomp met warmterecuperatie een optimaal energierendement. De unit recupereert zelfs tot 100 procent van de warmte uit de koeldisplaykasten van het tankstation.

“Het resultaat is een toekomstgerichte transformatie die innovatief in het landschap is geïntegreerd. De architectuur speelt in op de sfeer van onze Belgische kust, met de witte toren van Q8 als bescheiden maar herkenbaar landmark aan de poort van Knokke”, aldus Sarah Pillen, performance & operations manager bij Q8 Northwest Europe.

Uitgebreide shop

Het Q8-station biedt in Knokke een brede service aan haar klanten. Naast een volledig vernieuwd tankstation, kunnen de klanten zeven dagen per week van 6 uur ’s morgens tot 10 uur ’s avonds terecht in de nieuwe Delhaize Shop & Go, in de Panos-bakery en de Nespresso-koffiecorner.

Q8 Petroleum is één van de grootste brandstofspelers op de Belgische markt. Momenteel beschikt het bedrijf over zo’n 450 tankstations. Q8 Belgium heeft een sterke samenwerking opgebouwd met Delhaize voor de realisatie van de Shop & Go gemakswinkels. Momenteel telt Q8 meer dan honderd van deze shops. Daarnaast wordt ook samengewerkt met Panos. Zo’n negentig tankstations zijn voorzien van een Panos-corner waar verse broodjes en luxe zoete broodjes te krijgen zijn.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.