Fastned gaat snellaadstations bouwen in Groot-Brittannië

Het Nederlandse bedrijf Fastned, dat snellaadstations voor elektrische auto’s bouwt en exploiteert, heeft een tender gewonnen voor het neerzetten van laadstations in Newcastle en Sunderland. Op beide locaties in Groot-Brittannië komen zes snelladers te staan.

Een onderdeel van de overeenkomst, die door de North East Combined Authority (NECA) en Newcastle University was uitgeschreven, is dat Fastned gaat samenwerken met onderzoekers van de universiteit om een beter inzicht te krijgen in het effect van laden op het elektriciteitsnetwerk. Ook zal de rol van elektrische auto’s en batterij-opslag in toekomstige slimme elektriciteitsnetten onderzocht worden. Fastned gaat samen met de NECA onderzoek doen naar verdienmodellen voor laadinfrastructuur in de regio.

Design, bouw en exploitatie

Het snellaadstation in Newcastle wordt gebouwd op de Helix-locatie van de universiteit van Newcastle, het station in Sunderland komt te staan in het centrum van de stad waar de fabriek staat waar ook de elektrische Nissan Leaf gebouwd wordt. Het project is mede gefinancierd door het Europese Regionale Ontwikkelingsfonds (EFRO), het UK Collaboratorium for Research in Infrastructure and Cities (UKCRIC) en de Office for Low Emissions Vehicles (OLEV) van de Britse overheid. Fastned neemt het design en de bouw van de stations voor haar rekening en zal de stations exploiteren.

Fastned heeft de ambitie om de komende drie jaar een fors aantal snellaadstations te bouwen in Groot-Brittannië. In 2017 won Fastned een tender van Transport for London om snellaadstations te bouwen en exploiteren in en rondom Londen.

Bij Albert Heijn

Afgelopen week maakte het bedrijf bovendien bekend dat het een overeenkomst heeft gesloten met het vastgoedbedrijf van Albert Heijn voor het plaatsen van snelladers bij drie winkels van de supermarktketen. Als de proef bij de drie supermarkten succesvol verloopt, zullen beide partijen het aantal locaties uitbreiden.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.