Foto: Shell

Shell-topman Van Beurden: fossiele brandstoffen nog hard nodig

Foto: Shell

Er is meer nodig voor een schonere toekomst dan een groter aantal elektrische auto’s. Bovendien kunnen we op dit moment nog niet zonder fossiele brandstoffen. Dat was de boodschap van Shell-topman Ben van Beurden maandagavond tijdens de eerste Elsevier Economielezing in de Rode Hoed in Amsterdam. “Zelfs als iedereen op stroom (of waterstof) gaat rijden, kunnen we niet zonder gas of olie.”

“Ik weet dat sommige mensen denken dat de wereld morgen – en anders overmorgen – kan stoppen met traditionele brandstoffen. Als dat inderdaad zou kunnen, dan zou ik dat van harte toejuichen. Al was het maar omdat ik denk dat Shell succesvol kan zijn in welk energiesysteem dan ook. Maar het is allemaal niet zo eenvoudig als wel eens wordt beweerd”, vertelde de bestuursvoorzitter van Shell aan een volle zaal.

Volgens Van Beurden zijn elektrische auto’s slechts een deel van de oplossing. “Volgens Bloomberg’s New Energy Finance Forecast heeft rond 2040 1 op de 3 auto’s op de wereld een stekker. Volgens de Boston Consultancy Group is tien jaar eerder, rond 2030, de helft van alle auto’s al (deels) elektrisch. Het zal hoe dan ook hard gaan.” Maar deze ontwikkeling verloopt niet overal en voor iedereen even snel, voorspelt Van Beurden. “Zo kan iedereen zich voorstellen dat het commercieel personenvervoer snel overstapt op elektrisch rijden. Taxichauffeurs rijden bijvoorbeeld veel kilometers en verdienen daardoor de investering in een dure elektrische auto snel terug.”

Investering

“Maar stel je voor dat het omaatje waar tweedehandsautohandelaren het altijd over hebben, echt bestaat. Ze heeft het niet breed, maar ze komt rond. Ze gebruikt haar autootje alleen voor de wekelijkse boodschappen. Maar ze rijdt zo weinig dat ze de investering in een nieuwe elektrische auto er nooit uit haalt. De realiteit dicteert dat mensen dan minder snel geneigd zijn om zo’n investering te doen. Is dit leuk? Nee. Is dit hoe het werkt? Ik ben bang van wel.”

Daarnaast verschilt de verspreiding van de elektrische auto volgens Van Beurden per land en streek. “Ook dit hangt sterk samen met de prijs van het voertuig, het aantal kilometer dat mensen met hun auto rijden, de staat van de infrastructuur en de kosten van elektriciteit in vergelijking met andere brandstoffen. Misschien heb ik het mis, maar ik geloof bijvoorbeeld niet dat de miljard mensen die op dit moment geen toegang hebben tot elektriciteit hun eerste stroom zullen gebruiken om hun Tesla op te laden.”

Groeiende markt

Volgens berekeningen van het scenarioteam van Shell neemt het aandeel van elektriciteit in de totale energiebehoefte van de wereld de komende jaren flink toe. “Tegen 2035 kan het al 30% zijn. En 50% rond 2060. Het is een groeiende markt en Shell wil hierin dan ook een steeds actievere rol spelen. Zo kunnen mensen inmiddels op steeds meer plekken met behulp van Shell hun elektrische auto opladen, thuis, op het werk en op onze tankstations. En zet Shell, bijvoorbeeld met de overname van het Britse energiebedrijf First Utility, stappen op de markt voor de stroom die uit het stopcontact komt.”

Als we de energietransitie tot een succes willen maken, moeten we teleurstellingen voorkomen, vindt Van Beurden. “Als de teleurstelling namelijk te groot is, dan stel je je doelen niet bij, maar dan geef je op. En dat kunnen we ons niet veroorloven. Daarvoor is het te belangrijk. Grote veranderingen gaan in kleine stappen. We moeten hoog mikken, graag zelfs, maar onze doelen moeten ook haalbaar zijn.”

De volledige tekst van de speech is hier terug te lezen. 

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Shell-topman Van Beurden: fossiele brandstoffen nog hard nodig | TankPro.nl
Foto: Shell

Shell-topman Van Beurden: fossiele brandstoffen nog hard nodig

Foto: Shell

Er is meer nodig voor een schonere toekomst dan een groter aantal elektrische auto’s. Bovendien kunnen we op dit moment nog niet zonder fossiele brandstoffen. Dat was de boodschap van Shell-topman Ben van Beurden maandagavond tijdens de eerste Elsevier Economielezing in de Rode Hoed in Amsterdam. “Zelfs als iedereen op stroom (of waterstof) gaat rijden, kunnen we niet zonder gas of olie.”

“Ik weet dat sommige mensen denken dat de wereld morgen – en anders overmorgen – kan stoppen met traditionele brandstoffen. Als dat inderdaad zou kunnen, dan zou ik dat van harte toejuichen. Al was het maar omdat ik denk dat Shell succesvol kan zijn in welk energiesysteem dan ook. Maar het is allemaal niet zo eenvoudig als wel eens wordt beweerd”, vertelde de bestuursvoorzitter van Shell aan een volle zaal.

Volgens Van Beurden zijn elektrische auto’s slechts een deel van de oplossing. “Volgens Bloomberg’s New Energy Finance Forecast heeft rond 2040 1 op de 3 auto’s op de wereld een stekker. Volgens de Boston Consultancy Group is tien jaar eerder, rond 2030, de helft van alle auto’s al (deels) elektrisch. Het zal hoe dan ook hard gaan.” Maar deze ontwikkeling verloopt niet overal en voor iedereen even snel, voorspelt Van Beurden. “Zo kan iedereen zich voorstellen dat het commercieel personenvervoer snel overstapt op elektrisch rijden. Taxichauffeurs rijden bijvoorbeeld veel kilometers en verdienen daardoor de investering in een dure elektrische auto snel terug.”

Investering

“Maar stel je voor dat het omaatje waar tweedehandsautohandelaren het altijd over hebben, echt bestaat. Ze heeft het niet breed, maar ze komt rond. Ze gebruikt haar autootje alleen voor de wekelijkse boodschappen. Maar ze rijdt zo weinig dat ze de investering in een nieuwe elektrische auto er nooit uit haalt. De realiteit dicteert dat mensen dan minder snel geneigd zijn om zo’n investering te doen. Is dit leuk? Nee. Is dit hoe het werkt? Ik ben bang van wel.”

Daarnaast verschilt de verspreiding van de elektrische auto volgens Van Beurden per land en streek. “Ook dit hangt sterk samen met de prijs van het voertuig, het aantal kilometer dat mensen met hun auto rijden, de staat van de infrastructuur en de kosten van elektriciteit in vergelijking met andere brandstoffen. Misschien heb ik het mis, maar ik geloof bijvoorbeeld niet dat de miljard mensen die op dit moment geen toegang hebben tot elektriciteit hun eerste stroom zullen gebruiken om hun Tesla op te laden.”

Groeiende markt

Volgens berekeningen van het scenarioteam van Shell neemt het aandeel van elektriciteit in de totale energiebehoefte van de wereld de komende jaren flink toe. “Tegen 2035 kan het al 30% zijn. En 50% rond 2060. Het is een groeiende markt en Shell wil hierin dan ook een steeds actievere rol spelen. Zo kunnen mensen inmiddels op steeds meer plekken met behulp van Shell hun elektrische auto opladen, thuis, op het werk en op onze tankstations. En zet Shell, bijvoorbeeld met de overname van het Britse energiebedrijf First Utility, stappen op de markt voor de stroom die uit het stopcontact komt.”

Als we de energietransitie tot een succes willen maken, moeten we teleurstellingen voorkomen, vindt Van Beurden. “Als de teleurstelling namelijk te groot is, dan stel je je doelen niet bij, maar dan geef je op. En dat kunnen we ons niet veroorloven. Daarvoor is het te belangrijk. Grote veranderingen gaan in kleine stappen. We moeten hoog mikken, graag zelfs, maar onze doelen moeten ook haalbaar zijn.”

De volledige tekst van de speech is hier terug te lezen. 

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.