Shell voorspelt tekort aan LNG door groeiende vraag

De vraag naar LNG is vorig jaar wereldwijd flink gestegen. In 2017 kwam de teller uit op in totaal 293 miljoen ton, 29 miljoen meer dan in 2016. Dat blijkt uit cijfers die Shell bekend heeft gemaakt. Het olie- en gasconcern waarschuwt dat er op termijn een tekort aan vloeibaar aardgas kan ontstaan. Daarom moet worden ingezet op nieuwe LNG-projecten.

Vooral in Azië is er veel vraag naar LNG, blijkt uit de cijfers. De grootste importeur van vloeibaar aardgas wereldwijd is Japan, gevolgd door China en Zuid-Korea. Liquefied Natural Gas wordt daar vooral gebruikt om huishoudens van energie te voorzien. Het is een schoner alternatief voor steenkool. In Europa is LNG onder meer in opkomst als brandstof voor zware vormen van transport, waaronder vrachtvervoer en scheepvaart. Ten opzichte van diesel valt de uitstoot van NOx, fijnstof en CO2 lager uit dan bij gebruik van diesel. Steeds meer fabrikanten, waaronder Volvo, Scania en Iveco, leveren af-fabriek trucks die rijden op deze brandstof.

Alternatief

“We zien een aanzienlijke vraag van traditionele importeurs in Azië en Europa, maar we merken ook dat andere landen in de wereld LNG zien als een flexibele, betrouwbare en schonere energiebron”, vertelt Maarten Wetselaar van Shell. “In Azië alleen al steeg de vraag met 17 miljoen ton. Dat is bijna gelijk aan de hoeveelheid die Indonesië, de vijfde LNG-exporteur ter wereld, produceerde in 2017.”

LNG is sinds een aantal jaar sterk in opkomst als alternatief voor andere brandstoffen. Sinds 2000 is het aantal landen dat vloeibaar aardgas importeert verviervoudigd. Het aantal landen waar vloeibaar wordt geproduceerd, is in die periode verdubbeld.

Lees ook:

Onderwerpen: , ,

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

1 reactie op “Shell voorspelt tekort aan LNG door groeiende vraag”

Theo Arts|11.03.18|01:04

Als Nederland de huishouden van het aardgas af willen hebben, kunnen de Nederlandse aardgas voorraad / velden gebruikt worden voor de aanmaak van waterstof en LNG / CNG ten behoeve van de schone Nederlandse mobiliteit.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.