Diesel steeds minder in trek in Duitsland

Dieselauto’s verliezen rap aan populariteit bij onze oosterburen. Dat blijkt uit een onderzoek dat onlangs in opdracht van AutoScout24 is uitgevoerd. Slechts 14 procent van de Duitsers zou op dit moment nog kiezen voor een auto met een dieselmotor.

Uit het onderzoek, dat werd uitgevoerd onder 1024 autobezitters, blijkt dat iets minder dan de helft van de ondervraagden voorkeur heeft voor een benzineauto. Een kwart zou op dit moment kiezen voor een model met hybride aandrijving of voor een elektrische auto. Een op de zeven geënquêteerden ziet het nog wel zitten om een dieselauto aan te schaffen.

Verbod op diesels

Dat diesel minder populair is dan een aantal jaar geleden, heeft volgens de onderzoekers diverse oorzaken. Een op de vijf ondervraagden maakt zich zorgen over een eventueel verbod op dieselauto’s en over een uitbreiding van het aantal milieuzones in grote Duitse steden. De hoogste bestuursrechter in Duitsland doet een dezer dagen uitspraak in een zaak waarin dieselauto’s uit bepaalde binnensteden geweerd kunnen worden omdat de luchtverontreiniging in deze gebieden te hoog is. Zeventig Duitse steden voldoen op dit moment niet aan de gestelde Europese normen.

Een andere oorzaak van de dalende populariteit van dieselauto’s is volgens de onderzoekers het gesjoemel met uitstootcijfers waar verschillende autofabrikanten van beschuldigd zijn. Door gebruik van bepaalde software scoorden de dieselauto’s bij emissietesten gunstiger dan dat ze daadwerkelijk op de openbare weg deden.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.