Station voor tanken van groene waterstof geopend in Delfzijl

Naast Chemie Park Delfzijl is donderdag een tankstation voor waterstof geopend. Bij dit station kunnen twee bussen van vervoersmaatschappij Qbuzz, die rijden in Groningen en Drenthe, groene waterstof tanken. De proef met de bussen duurt vijf jaar. Het aantal waterstofbussen in beide provincies wordt komende jaren uitgebreid naar twintig. 

Het tankstation is gebouwd door PitPoint. Dankzij een leiding, die is aangelegd door Groningen Seaports, wordt groene waterstof vanaf de chloorfabriek van AkzoNobel Specialty Chemicals naar het tankstation getransporteerd. Ten opzichte van fossiele brandstoffen kan gebruik van deze duurzame waterstof een flinke bijdrage leveren aan de vermindering van de uitstoot van CO2 en NOx.

De openingshandeling werd verricht door Gedeputeerde Fleur Gräper-Van Koolwijk, onder meer verantwoordelijk voor verkeer en vervoer in de provincie Groningen. Naast Qbuzz zijn verder het OV-Bureau Groningen Drenthe, AkzoNobel Specialty Chemicals, Groningen Seaports en PitPoint bij het project betrokken. De proef duurt 5 jaar en wordt ondersteund door het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en het Europese HighVLOCity programma.

Emissievrij rijden

Vanaf 2030 moeten alle bussen in het openbaar vervoer emissievrij rijden. Het Rijk heeft in 2016 afspraken gemaakt met opdrachtgevers in het OV om na 2026 alleen nog maar bussen in te zetten die tijdens het rijden geen CO2 of NOx uitstoten. De twee waterstofbussen die rondrijden in Groningen en Drenthe stoten alleen waterdamp uit.

Verwachting is dat het aantal waterstofbussen in Nederland na 2020 uitgebreid gaat worden. De provincies Groningen, Drenthe, Noord-Brabant en Zuid-Holland hebben een plan gemaakt om vijftig waterstofbussen in te zetten in het openbaar vervoer, waarvan twintig in de provincies Groningen en Drenthe.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.