Total sluit 2017 af met fors hogere nettowinst

Het Franse olie- en gasconcern Total heeft het vierde kwartaal van 2017 afgesloten met een nettowinst van omgerekend 2,4 miljard euro (2,9 miljard dollar). Dat is een toename van bijna 20 procent ten opzichte van het jaar ervoor. De nettowinst over heel vorig jaar kwam uit op 8,6 miljard euro (10,6 miljard dollar). Dat is 28 procent hoger dan in 2016.

De positieve cijfers zijn volgens topman Patrick Pouyanne te danken aan de stijgende olieprijzen en de hogere productie. Daarnaast werd flink in de kosten gesneden. De gemiddelde prijs van een vat Brent-olie steeg in een jaar tijd van 35,80 euro (44 dollar) naar 43,90 euro (54 dollar). Total voerde de productie in 2017 op met 5 procent, naar een equivalent van 2,6 miljoen vaten per dag.

Beloning aandeelhouders

Om de aandeelhouders te belonen, kondigde Total aan de komende drie jaar het dividend met 10 procent te verhogen. In de periode 2018-2020 zal het Franse concern voor maximaal 4 miljard euro aan eigen aandelen inkopen.

Eerder presenteerden BP, ExxonMobil en Shell hun cijfers al. Ook zij noteerden stuk voor stuk zwarte cijfers. Het marktaandeel van Total, dat 115 miljard euro bedraagt, komt overeen met dat van BP. De Franse oliereus moet ExxonMobil, Chevron en Shell boven zich dulden.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , , , ,

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.