BP-tankstation-bemand

BP profiteert van hogere olieprijs; olieproductie gestegen in 2017

De Britse olie- en gasreus BP heeft een goed jaar achter de rug. De omzet over 2017 kwam uit op 200 miljard euro, wat een stijging van zo’n 33 procent is ten opzichte vorig jaar. De nettowinst steeg van 8,92 miljoen euro in 2016 naar 2,76 miljard euro vorig jaar.

In 2017 produceerde het concern 12 procent meer dan het jaar ervoor. Het was de hoogste productie sinds 2010. Ook werden de meeste nieuwe oliereserves toegevoegd sinds 2004. In vergelijking met concurrenten Shell en ExxonMobil, die vorige week met hun cijfers kwamen, zijn de gevolgen van de belastinghervormingen in de VS voor BP minder groot. Het Britse olie- en gasconcern moet omgerekend zo’n 730 miljoen euro reserveren, terwijl Shell en ExxonMobil respectievelijk 1,62 en 5,67 miljard euromoeten neertellen.

Nieuwe kansen

2017 was volgens topman Bob Dudley van BP een van de beste jaren in de recente geschiedenis. Dit is onder meer te danken aan de stijgende olieprijzen en de groeiende vraag naar olie. Naast de focus op de traditionele brandstoffen, wil BP komende jaren ook de energietransitie omarmen en zoeken naar nieuwe kansen in een veranderende wereld, vertelt Dudley.

Mobiele snelladers

BP gaat in 2018 in Europa experimenteren met mobiele snelladers, zo liet het bedrijf vorige week weten. Het Britse concern heeft daarvoor de samenwerking opgezocht met Freewire Technologies. Beide partijen gaan de snelladers samen niet alleen bij tankstations, maar ook op andere locaties inzetten. BP heeft 5 miljoen dollar geïnvesteerd in het Amerikaanse bedrijf.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , ,

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.