Foto: Shell

Shell-topman Ben van Beurden gelooft in kansen schaliegas

Foto: Shell

Net als concurrenten ExxonMobil en Chevron gaat ook olieconcern Shell komende jaren inzetten op het winnen van schaliegas. Dat zegt Shell-topman Ben van Beurden in een gesprek met de Financial Times. Hij verwacht dat er een flinke groei op dit terrein gerealiseerd kan worden.

Van schaliegas kan onder meer vloeibaar aardgas (lng) worden gemaakt, een brandstof die in opkomst is voor gebruik bij zwaar vrachtverkeer. Daardoor kan de brandstof een interessant alternatief zijn voor diesel. Probleem is wel dat het winnen van schaliegas relatief duur is. Door de stijgende olieprijzen wordt het voor oliebedrijven echter eerder de moeite waard om erin te investeren. Shell wil schaliegas onder meer gaan winnen in Noord-Amerika en in Argentinië.

Voor- en tegenstanders

Het winnen van schaliegas stuit al jaren op veel weerstand, tegenstanders wijzen op de gevaren ervan voor het milieu. Schaliegas moet vaak op grote diepte uit keihard gesteente geperst worden met een oplossing van water en chemicaliën. Volgens de voorstanders veroorzaakt het zogenaamde fracken echter geen problemen en kan het zonder gevaar voor het milieu uitgevoerd worden.

President-directeur Marjan van Loon van Shell Nederland liet eerder al weten dat het olieconcern een actieve rol wil spelen in de transitie van het energiesysteem. Daarbij ligt de focus van de oliereus steeds meer op een verscheidenheid aan brandstoffen.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.