TankPro jaaroverzicht 2017: januari tot en met juni

Aan het eind van 2017 blikken we terug op een bewogen jaar. De branche is volop in beweging en dat was afgelopen jaar duidelijk te merken. Brandstof verkopen blijft vanzelfsprekend een belangrijk speerpunt voor tankstations, maar ondernemers zetten daarnaast steeds vaker in op nieuwe shopconcepten en verbreding van het aanbod aan brandstoffen. Ook alternatieven voor benzine en diesel zijn steeds vaker verkrijgbaar. Verder was het een jaar vol nieuws over laadpalen, grote overnames en gedoe over vergunningen. Hieronder het eerste deel van het TankPro-jaaroverzicht 2017. 

Wordt er wel of geen uitzondering gemaakt voor tankstations bij het nieuwe uitstalverbod voor tabaksproducten? Het was een vraag die de branche begin dit jaar volop bezighield. Doordat tankstations voornamelijk 18-plussers als klant hebben en een groot deel van de omzet van tabak afkomstig is, is hun situatie duidelijk anders dan die van supermarkten. Maar betekent dit ook dat er andere regels gelden voor de branche bij de nieuwe tabakswet? Het duurde nog een paar maanden voor het kabinet uiteindelijk met een besluit kwam. Het antwoord was negatief: ook tankstations moeten hun rookwaar uit het zicht leggen. Alleen tabaksspeciaalzaken behouden het recht om hun producten voor de klant uit te stallen.

Kansen voor waterstof?

Niet alleen de regelgeving omtrent tabaksverkoop was een thema waar u als lezer van TankPro in 2017 voor warm liep. Ook de ontwikkelingen op het gebied van elektrische mobiliteit – en vooral rijden op waterstof – werd nauwlettend gevolgd. Adviesbureau KPMG kwam in de eerste maand van het jaar met een rapport waaruit bleek dat de automotive-industrie rijden op waterstof als een reëlere optie ziet voor verduurzaming van personenauto’s dan rijden met elektrische auto’s die opgeladen moeten worden. Vooral de beperkte laadinfrastructuur en de lange laadtijd maken de auto’s met stekker minder kansrijk op lange termijn. “De elektrische auto die wordt voortgedreven door batterijen vraagt op dit moment te veel van de bestaande infrastructuur”, zei Loek Kramer, partner bij KPMG. Maar ook aan rijden op waterstof kleven nog heel wat nadelen, blijkt uit het onderzoek.

Shopconcept

Februari stond onder meer in het teken van een artikel over het eigen shopconcept van Hanex-ondernemer Rob van Herpen. De shopformule werd geïntroduceerd bij een nieuw Argos-tankstation in de Brabantse plaats Nuland. In het nieuwe format kwam de eigen bedrijfsnaam prominent terug op de gevels. De aanwezigheid van tabak werd teruggebracht tot 1 vierkante meter. Onder meer koffie en tosti’s moesten zorgen voor een structurele omzetimpuls. “In vergelijking met het vorige station op deze plek, is de shopomzet ruim vijftien procent gestegen”, reageerde Van Herpen enthousiast.

De tweede maand van 2017 viel er ook triest nieuws te melden. Eigenaar en algemeen directeur Hans Bol van Bol Handelsonderneming overleed op 3 februari op 54-jarige leeftijd. Hij was al geruime tijd ernstig ziek. Met zijn bedrijf ontwikkelde hij zich tot een regionale leverancier van brandstoffen en tot een exploitant van achttien tankstations. Vanaf 2006 onder de naam SuperTank.

Vergunningen intrekken

In maart hield één thema de gemoederen behoorlijk bezig. De provincie Zuid-Holland maakte nieuwe plannen bekend die bij de sector en de brancheorganisaties bepaald niet in goede aarde vielen. De provincie wilde de vergunningen voor 42 tankstations langs provinciale wegen intrekken. Daarvoor in de plaats moeten huurcontracten komen, waarvoor tankstations meer moeten betalen en die slechts maximaal vijftien jaar gelden. Na die vijftien jaar worden de huurrechten geveild, waarbij exploitanten opnieuw flink in de buidel moeten tasten als ze hun huurrecht willen behouden. Van de baan zijn de plannen op dit moment nog niet, maar de provincie heeft wel besloten ze tot nader orde uit te stellen.

In april kwam er opnieuw een treurige mededeling binnen. Branchevereniging BETA maakte bekend dat tankstation-icoon Martin van Tol, een van de mede-oprichters van de vereniging, op 67-jarige leeftijd was overleden. “Martin was voor velen een voorbeeld en leermeester pur sang. Daarom was hij vorig jaar ook de eerste die de BETA Brancheprijs in ontvangst mocht nemen. Een prijs van branchegenoten voor iemand die zich bovenmatig heeft ingezet voor onze sector. Er was er maar één die deze prijs verdiende en wat was hij hier trots op”, aldus de woorden van de vereniging. Naast zijn inspanningen voor de sector en voor BETA, was Martin van Tol ook oprichter van SWO de Splinter.

Overstap naar E10

Nederlandse tankstations moeten in de nabije toekomst overstappen op E10-benzine. Dat maakte de staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Sharon Dijksma begin april bekend. De brandstof met tien procent bijgemengde bio-ethanol moet de reguliere Euro 95 gaan vervangen. Het exacte tijdspad is nog niet duidelijk, maar het kabinet wil in elk geval een overstap vóór 2020. E10 is in diverse omringende landen al verplicht, bijvoorbeeld België en Frankrijk.

De branche ontving het nieuws met gemengde gevoelens. De nieuwe staatssecretaris Stientje van Veldhoven liet onlangs weten in gesprek te zijn met de sector over de invoering van E10. De (financiële) gevolgen voor de kleine pomphouder komen daarbij onder meer aan bod. Voor auto’s die niet uit de voeten kunnen met de nieuwe brandstof, moet Euro 95 overigens wel gewoon beschikbaar blijven aan de pomp, vindt Van Veldhoven.

Total neemt PitPoint over

Begin mei werd het nieuws bekend dat Total Group z’n oog had laten vallen op PitPoint, het in Nieuwegein gevestigde bedrijf dat vooral bekend is van de cng/groengas-installaties die bij tientallen tankstations in Nederland te vinden zijn. Daarnaast focust PitPoint zich op een groot aantal andere brandstoffen, waaronder lng, biogas en waterstof, en op elektrische laadpunten.

Eind van de maand mei sloeg Varo Energy een grote slag op de Nederlandse tankstationmarkt. Het bedrijf achter de Argos-locaties maakte bekend dat het in een keer 22 tankstations overnam van United Fuel Group. De stations werden uitgebaat onder de merken Esso, Elan en DOC. Na de eerdere acquisitie van de Brand Oil- en Amigo-netwerken, breidde Varo met de nieuwe overname haar retail-activiteiten verder uit in Nederland tot meer dan 140 tankstations.

Meer concurrentie

Snelwegstations krijgen de komende jaren meer concurrentie. Rijkswaterstaat wil namelijk extra bedrijven en diensten toestaan op verzorgingsplaatsen langs rijkswegen. Dat nieuws meldden we in juni. Daarbij wordt in eerste instantie gekeken naar de ongeveer zeventig solitaire verzorgingsplaatsen. De wegbeheerder zegt signalen te hebben ontvangen van zowel belangenorganisaties als marktpartijen dat weggebruikers behoefte hebben aan meer of andere voorzieningen. Hierbij wordt gedacht aan bijvoorbeeld werkplekken of aan pick-up points voor boodschappen. Nieuwe tankstations komen er voorlopig niet, maar mogelijk komt wel extra ruimte voor foodretailers. De brancheverenigingen reageerden bepaald niet enthousiast op de plannen van Rijkswaterstaat.

Bij tankstation Esso Ruyven aan de A13 lanceerde NRGValue in juni de geheel nieuwe foodformule QICHI. Het nieuwe concept kenmerkt zich onder meer door een breed versassortiment en een open keuken. NRGValue nam anderhalf jaar geleden zo’n honderd Esso-stations over van ExxonMobil. Destijds waren er al plannen om het huidige shopconcept nieuw leven in te blazen. “Na een analyse van de markt en het consumentengedrag kwamen wij tot de conclusie dat er kansen liggen bij een aanzienlijke verbetering van de foodservice”, aldus een woordvoerder van het bedrijf. Ter plekke kunnen bezoekers onder meer sushi, salades en hamburgers krijgen. Alle gerechten worden à la minute onder het oog van de klant bereid.

Vanaf vrijdag 29 december kunt u het tweede deel van het jaaroverzicht op TankPro.nl lezen. 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.