Prijzen aan de pomp hoger door verhoging van accijnzen

De prijzen voor brandstoffen gaan vanaf 2018 omhoog. Dat heeft het Ministerie van Financiën bekendgemaakt. Tanken wordt duurder omdat de accijnzen op motorbrandstoffen met ingang van 1 januari stijgen. De verhoging heeft te maken met de zogenaamde inflatiecorrectie.

De accijns op benzine stijgt met 0,648 cent, op diesel met 0,389 cent en op lpg met 0,270 cent. Over die verhoging moet ook nog 21 procent btw betaald worden, waardoor de prijzen per liter met 0,784 cent (benzine), 0,470 cent (diesel) en 0,326 cent (lpg) stijgen.

Inflatiecorrectie

De overheid verhoogt de accijns jaarlijks vanwege de zogenaamde inflatiecorrectie. “De consument betaalt belasting (btw) over belasting (accijns)”, aldus Paul van Selms van UnitedConsumers.com. “De inflatiecorrectie is bovendien een raar argument. Juist door het jaarlijks verhogen van de accijnzen stijgt de brandstofprijs en juist de brandstofprijs zelf is weer bepalend voor het berekenen van de inflatie in Nederland. De overheid profiteert zo steeds opnieuw van prijsstijgingen, die ze bovendien zelf creëert”, vindt Van Selms.

In totaal is het accijnsaandeel in benzine en diesel bijna de helft van de verkoopprijs. “Omgerekend per liter, of beter gezegd een volle tank (40 liter), spreken we over accijnzen van meer dan 30 euro per tankbeurt benzine. Bij diesel is dat ongeveer 25 euro. Alleen bij lpg zijn dat gelukkig nog maar enkele euro’s. Jaarlijks levert alleen de benzineaccijns de overheid bijna 4.000.000.000 euro op. Overige brandstofaccijnzen ruim 3.000.000.000 euro.”

Stijging olieprijzen

Naast de hoge accijns en belasting is het stijgen van de brandstofprijs ook inherent aan de stijging van de olieprijzen. In november bereikte de dieselprijs voor het eerst het niveau van 2015. Een vat Brent olie kostte vrijdag 22 december ongeveer 64 dollar. In twee jaar tijd kwam de prijs voor een vat niet boven de 60 dollar uit. De olieprijs stijgt sinds juni 2017, na jaren van daling en een laag prijsniveau als gevolg van veel productie en aanbod. Begin 2015 had een Brent vat nog een historisch lage waarde van 28,79 dollar.

Lees ook:

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

1 reactie op “Prijzen aan de pomp hoger door verhoging van accijnzen”

will theuns|28.12.17|21:14

Is het nu 64,8cent of 6,48 cent dat erbij komt

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Prijzen aan de pomp hoger door verhoging van accijnzen | TankPro.nl

Prijzen aan de pomp hoger door verhoging van accijnzen

De prijzen voor brandstoffen gaan vanaf 2018 omhoog. Dat heeft het Ministerie van Financiën bekendgemaakt. Tanken wordt duurder omdat de accijnzen op motorbrandstoffen met ingang van 1 januari stijgen. De verhoging heeft te maken met de zogenaamde inflatiecorrectie.

De accijns op benzine stijgt met 0,648 cent, op diesel met 0,389 cent en op lpg met 0,270 cent. Over die verhoging moet ook nog 21 procent btw betaald worden, waardoor de prijzen per liter met 0,784 cent (benzine), 0,470 cent (diesel) en 0,326 cent (lpg) stijgen.

Inflatiecorrectie

De overheid verhoogt de accijns jaarlijks vanwege de zogenaamde inflatiecorrectie. “De consument betaalt belasting (btw) over belasting (accijns)”, aldus Paul van Selms van UnitedConsumers.com. “De inflatiecorrectie is bovendien een raar argument. Juist door het jaarlijks verhogen van de accijnzen stijgt de brandstofprijs en juist de brandstofprijs zelf is weer bepalend voor het berekenen van de inflatie in Nederland. De overheid profiteert zo steeds opnieuw van prijsstijgingen, die ze bovendien zelf creëert”, vindt Van Selms.

In totaal is het accijnsaandeel in benzine en diesel bijna de helft van de verkoopprijs. “Omgerekend per liter, of beter gezegd een volle tank (40 liter), spreken we over accijnzen van meer dan 30 euro per tankbeurt benzine. Bij diesel is dat ongeveer 25 euro. Alleen bij lpg zijn dat gelukkig nog maar enkele euro’s. Jaarlijks levert alleen de benzineaccijns de overheid bijna 4.000.000.000 euro op. Overige brandstofaccijnzen ruim 3.000.000.000 euro.”

Stijging olieprijzen

Naast de hoge accijns en belasting is het stijgen van de brandstofprijs ook inherent aan de stijging van de olieprijzen. In november bereikte de dieselprijs voor het eerst het niveau van 2015. Een vat Brent olie kostte vrijdag 22 december ongeveer 64 dollar. In twee jaar tijd kwam de prijs voor een vat niet boven de 60 dollar uit. De olieprijs stijgt sinds juni 2017, na jaren van daling en een laag prijsniveau als gevolg van veel productie en aanbod. Begin 2015 had een Brent vat nog een historisch lage waarde van 28,79 dollar.

Lees ook:

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

1 reactie op “Prijzen aan de pomp hoger door verhoging van accijnzen”

will theuns|28.12.17|21:14

Is het nu 64,8cent of 6,48 cent dat erbij komt

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.