Verliesgevend Fastned wil 6 miljoen ophalen met uitgifte van obligaties

Fastned gaat meer obligaties uitgeven dan in eerste instantie gepland. De Nederlandse exploitant van snellaadstations, die op dit moment verliesmakend is, wil het bedrag dat met de uitgifte wordt opgehaald, investeren in uitbreiding van het aantal laadstations. Fastned hoopt in totaal 6 miljoen euro op te halen.

In een interview met de Volkskrant woensdag vertelt een van de twee oprichters, Bart Lubbers, dat hij hoopt dat Fastned in 2020 winst gaat maken. Volgens de ondernemer weten investeerders dat het bedrijf voorlopig nog verliesmakend is. De afzet in kilowatturen groeit volgens Lubbers wel, met tien procent per maand.

De obligaties van Fastned hebben een looptijd van 5 jaar en keren 6 procent rente uit per jaar. In eerste instantie was de bedoeling om 3,3 miljoen euro op te halen, maar dat plan werd bijgesteld. De uitgifte is beperkt tot zesduizend stuks, met een totale waarde van 6 miljoen euro. Belangstellenden kunnen zich tot 12 december inschrijven.

Openen van shops stuit op veel weerstand

Het in 2012 opgerichte Fastned bouwt laadstations voor elektrische auto’s, waarvan er ruim zestig operationeel zijn in Nederland. Het bedrijf heeft vergunningen voor een kleine tweehonderd laadstations in handen. Bij de laadfaciliteiten wil het bedrijf bovendien graag shops aanleggen, zodat klanten naar het toilet kunnen en wat te eten of drinken kunnen halen.

Bovenstaand plan stuit bij veel tankstationbedrijven op weerstand. Die moeten immers flinke bedragen neertellen bij veiling van de exploitatierechten van snelwegstations, terwijl Fastned geen bedrag hoeft te betalen om langs de snelweg oplaadlocaties te realiseren. Volgens de tankstationhouders is er sprake van ongeoorloofde staatssteun. De zaak ligt op dit moment bij de rechter.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.