Directeur Total Deutschland zet vraagtekens bij elektrisch rijden

De Duitse overheid zet op dit moment wel erg fors in op elektrisch rijden, vindt Thomas Strauss, de kersverse directeur van Total Deutschland. In een interview met het Duitse vakblad Sprit Plus plaatst hij vraagtekens bij de huidige strategie van de politiek bij onze oosterburen. Strauss waarschuwt voor de nadelen die kleven aan elektrisch rijden en gelooft vooral in een mix van brandstoffen.

Een glazen bol heeft Strauss, die sinds september directeur is van Total Deutschland, niet. Maar hij vindt wel dat de minpunten van elektrisch rijden onvoldoende worden meegenomen bij het bepalen van de juiste strategie door de overheid. Zo zijn de beperkte actieradius van elektrische modellen, de lange laadtijden en de prijzen van nieuwe elektrische voertuigen forse nadelen. De infrastructuur voor het laden van elektrische auto’s moet volgens de topman vooral bij mensen thuis en op het werk gerealiseerd worden. Total wil zich dan vooral concentreren op het realiseren van laadpunten bij tankstations langs de snelwegen.

Overheid bepaalt de toekomst niet

Hoewel er op dit moment volop belangstelling is voor elektrisch rijden, ziet de Total-directeur in de toekomst vooral kansen voor andere brandstoffen. “De politiek besluit niet of we elektrisch gaan rijden, de gebruiker beslist dat. De overheid kan stimulerende maatregelen invoeren om nieuwe technologieën te ondersteunen. Ik geloof vooral in een mix in de toekomst. Zoals diesel in combinatie met Adblue om de NOx-uitstoot terug te dringen.”

Daarnaast gelooft hij in benzine, lpg, gecomprimeerd aardgas (cng) en voor het vrachtverkeer in vloeibaar aardgas (lng). “En natuurlijk in waterstof. Dat is voor ons echt een belangrijk alternatief. En technisch gezien gaat het bij waterstof natuurlijk ook om een vorm van elektrische mobiliteit. Alleen wordt de energie daarbij niet direct opgeslagen in de accu.”

Rol van cng en waterstof

De Duitse tak van Total heeft de handen ineengeslagen met Volkswagen om cng-stations te realiseren. “We willen ons op verschillende technologieën concentreren. Aardgas is er daar eentje van”, laat Strauss in het interview weten. Het aantal aardgasmodellen neemt toe, zo was onlangs ook op de autobeurs IAA in Frankfurt te zien. “Er moeten auto’s op de weg komen die geaccepteerd worden door de gebruiker en die gekocht worden. Dat zien we bij cng nu steeds meer gebeuren.”

Total is daarnaast partner van H2 Mobility, een samenwerking van oliemaatschappijen, gasproducenten en autofabrikanten die in 2023 zo’n vierhonderd waterstofstations gerealiseerd wil hebben bij de oosterburen. “Op dit moment zijn er zo’n 350 voertuigen die op waterstof rijden in Duitsland. Dat is niet veel. Je moet niet vergeten dat we nog in een testfase zitten. Er zijn nog problemen op te lossen. Zodra er meer waterstofauto’s gaan rondrijden, is een aantal van vierhonderd een mooie start. Mits ze op de juiste plekken staan. Zowel in drukke stedelijke gebieden als langs de snelwegen.”

Inzetten op de shop

In het interview met het Duitse vakblad Sprit Plus gaat de topman verder in op de toekomst van de shop. Mocht er op termijn minder brandstof verkocht worden, hoe springt Total daar dan op in? “Op dit moment merken we daar nog weinig van. We zullen ons in dat geval moeten aanpassen, de markt bekijken en zo snel mogelijk reageren op ontwikkelingen.”

“Dat is precies wat we doen. We zetten onder meer in op het uitbreiden van het aanbod aan warme snacks. We geloven dat daar nog volop kansen liggen. De inkomsten in de shop lopen op dit moment niet terug. Integendeel, ze stijgen zelfs. We zullen ons aanbod in de shops uitbreiden en daarvoor de juiste partners opzoeken. Daar liggen kansen.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro en hoofdredacteur van het TankPro Magazine.

2 reacties op “Directeur Total Deutschland zet vraagtekens bij elektrisch rijden”

Geert Schuring|25.10.17|16:42

Tjah, dat is de slager die zijn eigen vlees aanprijst. Niet erg geloofwaardig.

Geert Schuring|25.10.17|16:43

“De politiek besluit niet of we elektrisch gaan rijden, de gebruiker beslist dat.”
Wishful thinking van deze man, aangezien de overheid simpelweg verkoop van auto’s met verbrandingsmotoren gaat verbieden vanaf 2030.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.