Grote multinationals willen ook vrachtauto’s elektrificeren

Tien grote multinationals hebben aangekondigd dat ze vanaf 2030 uitsluitend nog elektrisch willen rijden. Daarbij gaat het zowel om het personenautowagenpark als om kleinere trucks, met een gewicht tussen de 3,5 en 7,5 ton. Onder andere de bedrijven, Ikea, Unilever, Leaseplan, Deutsche Post, en energiebedrijf Vattenfall zijn van plan deze stap te zetten.

De tien multinationals willen met dit initiatief een sterk signaal afgeven aan de markt. Zij hopen namelijk dat andere bedrijven een zelfde keuze maken. Tevens willen ze duidelijk maken aan autoproducenten dat in de toekomst veel vraag zal zijn naar elektrische voertuigen. Naast eerdergenoemde bedrijven gaat het om de Duitse retailer Metro, Heathrow Airport, het Chinese internetbedrijf Baidu, technologiebedrijf HP en de Amerikaanse energieleverancier PG&E.

Vervoerders

Niet alle bedrijven kiezen ervoor om medewerkers duurzaam te laten rijden door middel van het elektrificeren van de eigen vloot. Zo wil bijvoorbeeld Metro zijn medewerkers stimuleren op stroom te rijden door het aanleggen van een laadpalen, die tevens kunnen worden gebruikt door klanten. Andere initiatiefnemers kiezen ervoor om vervoerders die voor hen op pad gaan, te verplichten de ritten elektrisch uit te voeren.

De aankondiging van de tien bedrijven komt kort nadat enkele grote voertuigfabrikanten bekend maakten vol in te zetten op stekkerauto’s. Zowel BMW als Mercedes-Benz zijn van plan grote aantallen elektrische voertuigen te ontwikkelen in de komende jaren. Volkswagen kondigde zelfs aan zeventig miljard te investeren in elektrisch vervoer. Een groot deel daarvan wordt besteed aan het verbeteren van accu’s.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.