‘Grote brand lpg-tankauto voorkomen door hittewerende coating’

De door de lpg-branche getroffen veiligheidsmaatregelen voor het vervoer van autogas werken goed. Dat stelt brancheorganisatie Beta, na een incident vorige week op de A27. Daar ontstond brand in een lpg-tankwagen na een klapband. “Maar onder andere door de hittewerende coating op de lpg-tank kon het vuur zonder een ontploffing geblust worden”, licht Lisanne Henneveld van de belangenvereniging toe.

Vorige week maandag rond vijf uur hoorde de chauffeur van de betreffende tankwagen een knal en bracht zijn voertuig op de vluchtstrook tot stilstand. Vervolgens constateerde hij een klapband en een beginnende brand bij één van de assen. De chauffeur trachtte deze brand met een blusapparaat te bestrijden. Toen de brandblusser leeg was, kwamen de vlammen terug en belde hij om kwart over vijf de hulpdiensten. De snelweg werd vervolgens afgesloten vanwege de hulpverlening in beide richtingen.

Na aankomst van de brandweer was de brand in een kwartier geblust. De tankauto is op eigen kracht onder begeleiding naar een terrein van Rijkswaterstaat getransporteerd. Op het terrein van de wegbeheerder werd de inhoud van de truck overgepompt onder begeleiding van de transporteur en de inspectiedienst ILT.

Veiligheid

Henneveld legt uit: “Uit het verslag blijkt duidelijk dat de veiligheidsprocedures werken in geval van een calamiteit of brand op een lpg-tankwagen. Een klapband of iets dergelijks is altijd een mogelijkheid, maar door de aangebrachte hittewerende coating op de tankauto is een Bleve (boiling liquid expanding vapour explosion) met 75 minuten vertraagd. Daardoor is de hulpverlening in staat om op tijd aanwezig te zijn om een brand te blussen en explosies te voorkomen.”

“Beta is jarenlang bij dit lpg-dossier betrokken geweest en heeft veel tijd en moeite besteed aan het veiliger maken van de verkoop en het transport van het autogas. Lpg is voor onze branche een belangrijke motorbrandstof, die ook nog eens milieuvriendelijker is. Ik ben blij dat de hittewerende coating, waarvoor ik namens Beta heb meegewerkt aan afspraken, nu zijn nut heeft bewezen.”

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.