Onderzoek naar verboden prijsafspraken in bunkersector

Mededingingsautoriteit ACM is een onderzoek gestart naar mogelijke kartelvorming in de handel in scheepsbrandstof. De waakhond vermoedt namelijk dat een aantal ondernemingen verboden prijsafspraken heeft gemaakt. In de bunkersector wordt gasolie en stookolie geproduceerd, verwerkt, verhandeld, opgeslagen en vervoerd ten behoeve van levering aan zeeschepen. Het gaat om bedrijven in de driehoek Amsterdam-Rotterdam-Antwerpen.

De ACM kreeg via het Openbaar Ministerie waardevolle informatie over de bunkersector van de politie. Dat was mede de aanleiding voor het starten van het onderzoek. De mededingingsautoriteit heeft inmiddels al diverse bedrijfsbezoeken afgelegd.

Boete

De bunkersector is belangrijk voor de Nederlandse havens en transporteurs. In het hele gebied zijn tientallen bunkeraars actief als producent, in de opslag of als leverancier. De haven van Rotterdam is de derde bunkerhaven in de wereld. Een eventuele boete kan oplopen tot veertig procent van de wereldwijde omzet. De maximale boete voor personen die leiding geven aan een kartel is 900.000 euro.

“De haven- en transportsector is een grote en belangrijke sector van onze economie”, aldus de ACM. “Eerlijke concurrentie leidt ook in deze sector tot scherpe prijzen, betere kwaliteit en meer innovatie. We besteden al enige tijd veel aandacht aan bedrijven in de havens- en transportsector. Gezonde concurrentie binnen de havens geeft Nederlandse bedrijven ook buiten Nederland meer concurrentiekracht.”

Onderzoek

De kartelwaakhond onderzoekt de komende tijd of de Mededingingswet inderdaad is overtreden. Daarvoor wordt eerst het feitelijke gedrag verder onderzocht. De ACM kan ook tot de conclusie komen dat er geen overtreding is. Als er wel een overtreding wordt gevonden, dan worden partijen eerst gehoord voordat er eventueel een sanctie wordt opgelegd.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.