Volvo ontwikkelt vanaf 2019 alleen nog elektrische auto’s

Volvo Cars kondigt aan dat elke auto die vanaf 2019 geïntroduceerd wordt, voorzien is van een elektromotor. Daarmee komt een einde aan een tijdperk van Volvo-modellen met uitsluitend verbrandingsmotoren en zal elektrificatie een steeds centralere rol spelen in de toekomst van het Zweedse bedrijf. Het gaat hierbij zowel om volledig elektrische voertuigen als om hybrides, waarbij ook traditionele brandstoffen een rol spelen. Uitsluitend honderd procent elektrische voertuigen produceren, is vooralsnog niet aan de orde.

“Dit gaat om de klant. De vraag naar geëlektrificeerde modellen neemt significant toe en wij willen adequaat inspelen op de behoeften van huidige en toekomstige klanten”, zegt topman Håkan Samuelsson. “Straks kun je kiezen welke geëlektrificeerde Volvo het beste bij jou past, ongeacht het model.”

Ruim aanbod

De producent presenteert de komende jaren een gevarieerd aanbod van volledig elektrische modellen, plug-in hybride auto’s en Volvo’s voorzien van ‘mild hybrid’-technologie. Tussen 2019 en 2021 introduceert het bedrijf vijf volledig elektrische modellen, waaronder twee modellen van Polestar, de performance-divisie van Volvo. Details over deze toekomstige modellen worden in een later stadium vrijgegeven.

De Zweden vullen het aanbod aan met een reeks plug-in hybride auto’s (benzine en diesel). Verder worden alle modellen leverbaar met een 48 volt ‘mild hybrid’-systeem. Daarmee creëert Volvo een groot geëlektrificeerd modellenaanbod. Voertuigen die uitsluitend op fossiele brandstoffen kunnen rijden, worden geleidelijk uitgefaseerd.

1 miljoen

“Deze aankondiging markeert het einde van de auto die alleen maar door een verbrandingsmotor wordt aangedreven”, zegt Samuelsson. “We hebben aangegeven dat Volvo in 2025 ten minste 1 miljoen geëlektrificeerde modellen verkocht wil hebben. En op deze manier gaan we het doen.”

De besluitvorming om vanaf 2019 uitsluitend geëlektrificeerde modellen te introduceren, volgt kort na de aankondiging dat Polestar als zelfstandig automerk in de markt wordt gezet met elektrische high-performance modellen. Thomas Ingenlath, momenteel de senior vice president design bij Volvo Cars, wordt de nieuwe CEO bij Polestar.

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.