Stijging van olieprijzen voorlopig niet in zicht

Door aanhoudende overschotten en een slechts langzaam stijgende vraag in vooral Europa en China, zal de olieprijs de komende tijd de weg omhoog niet vinden. Dat voorspelde het Internationaal Energie Agentschap (IEA) eerder deze week. Prijzen van meer dan honderd euro voor een vat olie, zoals drie jaar geleden, zijn dus voorlopig niet aan de orde.

In de eerste helft van 2014 lagen de olieprijzen en daardoor ook de literprijzen op een hoog niveau. Echter, in de laatste twee kwartalen van dat jaar vond een fikse daling plaats. De prijs werd gehalveerd. Begin 2016 werd zelfs minder dan veertig dollar betaald voor een vat brentolie. Grote oliemaatschappijen en olieproducerende landen leden flinke verliezen.

Schalie-olie

De Organisatie van olieproducerende landen Opec besloot eind vorig jaar samen met Rusland om de productie te beperken. Dat moest zorgen voor minder aanbod, waardoor olie duurder zou worden. Van een grootschalige prijsstijging is echter geen sprake geweest. Onder meer de Verenigde Staten, dat niet bij de Opec is aangesloten, produceerde meer olie, bijvoorbeeld doordat de schalie-industrie weer nieuw leven in werd geblazen.

Een andere factor is volgens het IEA de aanwezigheid van grote voorraden olie. Ook groeit de vraag in met name Europa en China minder hard dan aanvankelijk verwacht. Daardoor krijgt de internationale oliemarkt waarschijnlijk tot ver in het volgende jaar te maken met een laag prijsniveau. Dit betekent meestal ook dat de literprijzen niet fors gaan stijgen in de komende maanden.

Bron foto: BP

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.