Opnieuw stopt een grote autofabrikant met waterstof

Ford zet zijn plannen voor een waterstofauto in de ijskast. De Amerikaanse voertuigfabrikant ziet voor personenauto’s de komende jaren meer toekomst in elektrisch rijden. Het is daarmee de tweede producent in korte tijd die zijn plannen voor waterstof op een laag pitje zet, nadat Daimler vorige maand al een soortgelijk besluit nam.

De Amerikaanse constructeur werkt al sinds 2005 aan het ontwikkelen van een waterstofauto. In 2013 werd zelfs met Nissan en Mercedes-Benz (een merk van het Daimler-concern) een alliantie gevormd om voor het op de markt brengen van een voertuig op waterstof. Die marktintroductie zou dit jaar moeten hebben plaatsgevonden. Dat gaat echter niet gebeuren, meldt een topbestuurder van Ford.

Brandstofcel

Waterstofauto’s hebben een brandstofcel aan boord. Deze zet het getankte waterstof om in elektriciteit, die vervolgens wordt gebruikt om de auto aan te drijven. De hoge kosten van zo’n brandstofcel is een belangrijke reden voor Ford om tot hun besluit te komen.

Ook het beperkte aantal tanklocaties is een belangrijk obstakel. Zo zijn er in Amerika bijna zestienduizend oplaadfaciliteiten tegenover 35 waterstofstations. Daarvan staan er 33 in één staat, namelijk Californië. In Nederland is het verschil tussen laadpalen een waterstofstations nóg groter.

Trucks

Ford stopt niet helemaal met deze energiedrager. Voor het zware wegtransport ziet het bedrijf wel degelijk goede mogelijkheden, onder meer omdat voor dergelijke trucks een accu lang niet altijd haalbaar is. Voor personenauto’s zien de Amerikanen echter meer heil in rijden op stroom.

Lees ook: Grote autofabrikanten verdeeld over waterstof

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.