Duitsland wil lage belasting op lpg behouden

Duitse plannen om de belasting op lpg te verhogen, gaan mogelijk niet door. De Bondsraad, waarin de deelstaten zijn vertegenwoordigd, zou graag zien dat het huidige belastingvoordeel voor autogas van kracht blijft tot het einde van 2023. Eerdere voorstellen om dat voordeel met ingang van 2019 te schrappen, ziet het politieke orgaan niet zitten. Voor tankstations aan de Nederlandse kant van de grens zou een langer voordeel slecht nieuws zijn.

Automobilisten betalen in Duitsland momenteel minder belasting op lpg dan op traditionele brandstoffen. Dat verschil geldt vanaf 2019 alleen nog voor aardgasvarianten en niet meer voor autogas, als het aan het Duitse kabinet ligt. De Bondsraad gaat daar dus niet in mee. Hoe het Duitse parlement over deze kwestie denkt, is nog niet duidelijk. Of het voordeel na 2018 blijft bestaan, blijft dus nog even ongewis.

Verliezen

Als het belastingvoordeel inderdaad wordt verlengd, is dat geen goed nieuws voor Nederlandse grenspomphouders. Zij ondervinden al enkele jaren grote problemen doordat tanken in Duitsland in veel gevallen voordeliger is dan in Nederland en lijden daardoor grote verliezen. De Duitse branchevereniging voor autogas DVFG is uiteraard wél blij met het voornemen van de Bondsraad. Zij zien het als een erkenning dat ook lpg bijdraagt aan een uitstootreductie van schadelijke stoffen.

Lees ook: Lpg de pineut na verkeerde gok kabinet

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.