Nieuw waterstof-tankstation geopend in Arnhem

In Arnhem is woensdag een nieuw waterstof-tankstation geopend. Het gaat om een locatie aan de Oude Veerweg in de Gelderse stad. Exploitant van de vestiging is HyGear, een Arnhems bedrijf dat zich specialiseert in het leveren van gassen. Het woensdag geopende station is een tijdelijke locatie. Later moet een grotere vestiging worden geopend in dezelfde stad.

Het vulpunt is openbaar toegankelijk. Het wordt in ieder geval gebruikt door een bus van vervoerder Syntus, die tussen Arnhem en Apeldoorn rijdt. Ook een aantal auto’s van de gemeente en van Rijkswaterstaat kan er de tank vullen. Omdat rijden op waterstof nog in de kinderschoenen staat, is het project zwaar gesubsidieerd. De gemeente en de voormalige Stadsregio Arnhem-Nijmegen deden beide een duit in het zakje, schrijft dagblad De Gelderlander.

350 bar

Het nieuwe station is gelegen op Industriepark Kleefse Waard, waar exploitant HyGear momenteel een nieuwe hoofdkantoor bouwt. Bij de tijdelijke vestiging kan alleen waterstof worden getankt op 350 bar. Op het later te realiseren station moet de waterstof ook onder een druk van 700 bar worden aangeboden.

In Arnhem stond al eerder een waterstofstation. De in 2010 geopende locatie was gevestigd bij de Shell-locatie van voormalig tankstation-ondernemer Petra van Stijn. Dat punt is enige tijd later weer gesloten. Momenteel is in Nederland een handvol plekken waar waterstof wordt aangeboden. Eén ervan is de vestiging in Rhoon, die in 2014 opende.

Uitbreiding

Ook zijn er diverse partijen die plannen hebben voor opening van meer waterstoflocaties. Onder andere Pitpoint en de Haagse tankstation-ondernemer Jan-Paul Kerkhof hebben plannen voor het realiseren van nieuwe punten. De energiedrager wordt een mooie toekomst voorspeld als verduurzamer van het wegverkeer, zowel in het personenauto- als het vrachtautosegment. Zover is het nog niet. In Nederland rijden nog zeer weinig voertuigen op waterstof.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Tom van Gurp

1 reactie op “Nieuw waterstof-tankstation geopend in Arnhem”

Ad van der Meer|19.02.17|09:39

De beperking tot 350 bar betekent dat de personenauto’s maar tot 50% gevuld kunnen worden. Ik ben benieuwd wanneer het definitieve tankstation gebouwd wordt.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.