Fastned in zee met 4 snellaadbedrijven voor groot Europees netwerk

Fastned gaat met vier andere bedrijven een Europees netwerk van laadstations realiseren. De partijen in de Open Fast Charging Alliance gaan hun netwerken koppelen middels roaming. Dit netwerk kan worden gebruikt door alle volledig elektrische auto’s, waardoor reizen over lange afstanden gemakkelijker moet worden.

Veel grote autobouwers hebben e-voertuigen in ontwikkeling die minimaal vierhonderd kilometer kunnen rijden op één laadbeurt. Daarbij is het echter wel van belang dat deze auto’s snel hun accu kunnen opladen in heel Europa. Daarom hebben de betrokken bedrijven besloten om samen te werken.

De oprichters van de Open Fast Charging Alliance zijn:

  • Fastned (Nederland)
  • Sodetrel (Frankrijk)
  • Smatrics (Oostenrijk)
  • Grønn Kontakt (Noorwegen)
  • GOtthard FASTcharge (Zweden)

Gezamenlijk bezitten en exploiteren deze bedrijven ruim vijfhonderd snelladers in zes landen.

Alle partijen streven naar de hoogste kwaliteitsstandaarden, waaronder een maximale beschikbaarheid van de laadfaciliteiten en een continue bereikbaarheid van klantsupport. De alliantie staat open voor andere exploitanten die voldoen aan deze standaarden. De vijf betrokken bedrijven werken aan bilaterale roaming-overeenkomsten via open standaarden zoals OCPI. Vóór het einde van het jaar moeten de eerste koppelingen gerealiseerd zijn.

Fastned

Fastned is in Nederland bekend van zijn geelgrijze laadstations voor elektrische voertuigen. Inmiddels heeft het bedrijf ruim vijftig locaties langs de Nederlandse rijkswegen. Uiteindelijk moeten dat er meer dan tweehonderd worden. Ook aan het onderliggende wegennet heeft het Amsterdamse bedrijf enkele locaties geopend.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.