Shell, Total en andere multinationals investeren 10 miljard in waterstof

Dertien multinationals investeren de komende vijf jaar ruim tien miljard dollar in waterstof. Het samenwerkingsverband bestaat uit dertien grote bedrijven, waaronder Shell, Total en autobouwers Toyota, Daimler, Honda, BMW en Hyundai. Door de investeringen willen ze het gebruik van waterstof stimuleren in onder meer de transportsector.

De dertien bedrijven maakten dinsdag hun plannen bekend tijdens het World Economic Forum in de Zwitserse plaats Davos. Naast eerdergenoemde bedrijven zijn gasreus Air Liquide, Linde, Engie, Kawasaki, Alstom en Anglo American betrokken bij het initiatief.

De leden van het Hydrogen Council geloven in een de toekomst van waterstof en willen de voordelen van deze energiedrager ruimer onder de aandacht brengen. Zij denken dat waterstof een belangrijke bouwsteen is voor de overgang naar duurzame energie en het terugdringen van het klimaatprobleem.

Duitsland

Een deel van de dertien bedrijven werkt in Duitsland al samen in het H2 Mobility-initiatief. Die samenwerking heeft als doel om in 2023 een landelijk dekkend netwerk van waterstof-vulpunten te hebben gerealiseerd bij de oosterburen. Onder andere Shell en Total zijn hier bij betrokken. Shell hoopt in de toekomst wereldwijd op honderden locaties waterstof te gaan verkopen. Momenteel heeft de energiereus drie stations in de Verenigde Staten en vijf in Duitsland. In Nederland heeft de maatschappij er nog geen.

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.