BP: elektrische auto tot 2035 geen ‘game changer’

De elektrische auto gaat tot 2035 geen grote impact hebben op de oliesector. Zelfs als de komende decennia wereldwijd honderden miljoenen e-voertuigen worden verkocht, stijgt de vraag naar olieproducten. Dat denk Spencer Dale, hoofdeconoom bij BP. Hij wijst in dit verband op het feit dat tachtig procent van de olie wordt gebruikt door de transportsector en andere branches die waarschijnlijk de komende jaren alleen maar groeien.

Dale spreekt op de website van het Britse energieconcern over de opkomst van elektrische auto’s en de invloed daarvan op de vraag naar olie. Die impact is zijns inziens beperkt de komende twintig jaar. De Britten verwachten dat in 2035 zeventig miljoen elektrische auto’s rondrijden wereldwijd, tegenover 1,2 miljoen nu.

Verdubbeld

“Maar het totale wagenpark bestaat nu uit negenhonderd miljoen voertuigen. In 2035 is dat waarschijnlijk verdubbeld naar 1,8 miljard.” De vraag naar olie vanuit de autosector blijft daardoor de komende decennia groeien, denkt Dale. Die vraag groeit echter niet evenredig, vooral doordat auto’s steeds zuiniger worden. De invloed daarvan is veel groter dan de invloed van elektrisch rijden.

Brandstofefficiency is voor BP dan ook een sleutelbegrip in de verduurzaming van het wegverkeer de komende periode. “De afgelopen twintig jaar zijn auto’s qua verbruik verbeterd van acht à negen liter per honderd kilometer naar zes à zeven liter. Verdere verbetering kan leiden tot minder dan vijf liter per honderd kilometer”, aldus Dale.

Zuiniger maken

Die technologische vooruitgang heeft een veel grotere impact dan rijden op stroom. Daarom zijn e-voertuigen voorlopig geen ‘game changer’ en is het volgens BP verstandig om meer aandacht te geven aan het zuiniger maken van auto’s dan aan het elektrificeren ervan. Want zelfs als het aantal elektrische voertuigen veel groter is dan BP verwacht, blijft de vraag naar olie stijgen.

Dale legt uit: “Eén van de meest gunstige voorspellingen op dit gebied komt van het Internationaal Energie Agentschap. Daarin gaan zij uit van 450 miljoen elektrische auto’s over achttien jaar. In dat scenario stijgt de vraag naar olie minder hard, maar is nog steeds sprake van een toename. Dit omdat een groot deel van de olie wordt gebruikt door andere sectoren.”

Klimaatprobleem

Rijden op stroom heeft volgens de hoofdeconoom wel degelijk een belangrijke bijdrage in het terugdringen van het klimaatprobleem. “Maar zolang elektrische auto’s in de minderheid zijn, en dat duurt waarschijnlijk nog decennia, zijn de voordelen van zuinigere verbrandingsmotoren veel groter.”

Daarnaast wijst hij op de manier waarop elektriciteit wordt opgewekt. “In delen van de wereld gebeurt dat nog steeds met behulp van kolen. Switchen naar een elektrische auto is daardoor niet per definitie een verbetering voor het milieu.” Al wijst Dale wel op de voordelen op het gebied van luchtkwaliteit in steden.

Keuzes maken

“In een ideale wereld wordt ingezet op alle ontwikkelingen die bijdragen aan schoner vervoer. Maar in werkelijkheid moet je keuzes maken.” En dan ziet Dale voor de komende jaren het meeste heil in het zuiniger maken van voertuigen.

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

BP: elektrische auto tot 2035 geen ‘game changer’ | TankPro.nl

BP: elektrische auto tot 2035 geen ‘game changer’

De elektrische auto gaat tot 2035 geen grote impact hebben op de oliesector. Zelfs als de komende decennia wereldwijd honderden miljoenen e-voertuigen worden verkocht, stijgt de vraag naar olieproducten. Dat denk Spencer Dale, hoofdeconoom bij BP. Hij wijst in dit verband op het feit dat tachtig procent van de olie wordt gebruikt door de transportsector en andere branches die waarschijnlijk de komende jaren alleen maar groeien.

Dale spreekt op de website van het Britse energieconcern over de opkomst van elektrische auto’s en de invloed daarvan op de vraag naar olie. Die impact is zijns inziens beperkt de komende twintig jaar. De Britten verwachten dat in 2035 zeventig miljoen elektrische auto’s rondrijden wereldwijd, tegenover 1,2 miljoen nu.

Verdubbeld

“Maar het totale wagenpark bestaat nu uit negenhonderd miljoen voertuigen. In 2035 is dat waarschijnlijk verdubbeld naar 1,8 miljard.” De vraag naar olie vanuit de autosector blijft daardoor de komende decennia groeien, denkt Dale. Die vraag groeit echter niet evenredig, vooral doordat auto’s steeds zuiniger worden. De invloed daarvan is veel groter dan de invloed van elektrisch rijden.

Brandstofefficiency is voor BP dan ook een sleutelbegrip in de verduurzaming van het wegverkeer de komende periode. “De afgelopen twintig jaar zijn auto’s qua verbruik verbeterd van acht à negen liter per honderd kilometer naar zes à zeven liter. Verdere verbetering kan leiden tot minder dan vijf liter per honderd kilometer”, aldus Dale.

Zuiniger maken

Die technologische vooruitgang heeft een veel grotere impact dan rijden op stroom. Daarom zijn e-voertuigen voorlopig geen ‘game changer’ en is het volgens BP verstandig om meer aandacht te geven aan het zuiniger maken van auto’s dan aan het elektrificeren ervan. Want zelfs als het aantal elektrische voertuigen veel groter is dan BP verwacht, blijft de vraag naar olie stijgen.

Dale legt uit: “Eén van de meest gunstige voorspellingen op dit gebied komt van het Internationaal Energie Agentschap. Daarin gaan zij uit van 450 miljoen elektrische auto’s over achttien jaar. In dat scenario stijgt de vraag naar olie minder hard, maar is nog steeds sprake van een toename. Dit omdat een groot deel van de olie wordt gebruikt door andere sectoren.”

Klimaatprobleem

Rijden op stroom heeft volgens de hoofdeconoom wel degelijk een belangrijke bijdrage in het terugdringen van het klimaatprobleem. “Maar zolang elektrische auto’s in de minderheid zijn, en dat duurt waarschijnlijk nog decennia, zijn de voordelen van zuinigere verbrandingsmotoren veel groter.”

Daarnaast wijst hij op de manier waarop elektriciteit wordt opgewekt. “In delen van de wereld gebeurt dat nog steeds met behulp van kolen. Switchen naar een elektrische auto is daardoor niet per definitie een verbetering voor het milieu.” Al wijst Dale wel op de voordelen op het gebied van luchtkwaliteit in steden.

Keuzes maken

“In een ideale wereld wordt ingezet op alle ontwikkelingen die bijdragen aan schoner vervoer. Maar in werkelijkheid moet je keuzes maken.” En dan ziet Dale voor de komende jaren het meeste heil in het zuiniger maken van voertuigen.

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.