tankpistool, benzine, diesel

Verkoop benzineauto’s stijgt ten koste van diesels

tankpistool, benzine, diesel

Het aandeel dieselauto’s in de nieuwverkopen is vorig jaar stevig gedaald. Reed in 2015 nog bijna 26 procent van de nieuwe personenauto’s op diesel, vorig jaar daalde dit percentage naar 19 procent. Verkoop van nieuwe hybride voertuigen kelderde eveneens. Dit had een gunstige uitwerking op het benzinesegment, dat zijn aandeel zag toenemen van 61 naar 73 procent. Dat blijkt uit cijfers van statistiekbureau CBS.

In totaal werden vorig jaar ongeveer 380.000 nieuwe personenauto’s verkocht. Meer dan zeventig procent daarvan heeft een volledige benzine-aandrijving, terwijl nog geen twintig procent op diesel rijdt. Opvallend is ook de sterke daling van het aantal verkochte plug-in hybrides. Ingegeven door gunstige fiscale wetgeving was het semi-elektrische segment razend populair in 2015. Vooral tegen het einde van het jaar kochten velen een hybride. Per 1 januari 2016 werd het belastingvoordeel namelijk aanzienlijk beperkt voor dit type voertuigen. Daardoor nam de verkoop af met ruim veertig procent.

Fossiele brandstof

De verwachting is dat in het komende jaar de plug-in variant nog meer terrein gaat verliezen, waarschijnlijk ten faveure benzine. Ook hier spelen veranderende belastingregels een rol. Volgens één van de grotere leasebedrijven van ons land, LeasePlan, is die opleving van fossiele brandstoffen waarschijnlijk van korte duur.  Het bedrijf denkt dat volledig elektrische voertuigen vóór het einde van dit decennium doorbreken. Cijfers over auto’s met andere aandrijvingsvormen, bijvoorbeeld waterstof en cng, meldt het CBS niet.

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.