Diesel verliest marktaandeel in Europese automarkt

Minder dan de helft van de nieuw verkochte personenauto’s in Europa dit jaar heeft een dieselmotor. Dat voorspellen onderzoekers op basis van verkoopcijfers over de eerste negen maanden van 2016. Het is de eerste keer sinds 2009 dat het dieselaandeel beneden de vijftig procent komt in Europa. Deze ontwikkeling kan gevolgen hebben voor het beleid van autofabrikanten, die zich misschien gaan richten op andere brandstoffen.

De voorspelling is afkomstig van het onderzoeksbureau LMC, dat keek naar gegevens uit zeventien Europese landen. Het bureau verwacht dat dieselverkopen dit jaar uitkomen op 49,3 procent van het totaal, 2,6 procentpunt minder dan vorig jaar. De afgelopen jaren kwam diesel telkens boven de vijftig procent uit.

Het veranderde koopgedrag zou veroorzaakt zijn door het sjoemelschandaal rondom Volkswagen. In 2015 werd bekend dat de Duitse fabrikant miljoenen voertuigen voorzag van software, waarmee de uitstoot van schadelijke stoffen tijdens tests werden gemanipuleerd.

Nederland

Diesel heeft in ons land een kleiner aandeel dan in de meeste andere Europese landen. Volgens het Nederlandse bureau Aumacon is dit jaar ongeveer achttien procent van de nieuwverkochte personenauto’s een diesel. Dat was vorig jaar nog bijna dertig procent. De daling in Nederland is dus nog veel sterker dan in andere landen.

Belangrijkste oorzaak daarvan is waarschijnlijk niet de Volkswagen-affaire, maar de wijziging van de bijtellingsregels. Dat stelt Clem Dickman van Aumacon. Daarnaast zijn kleine auto’s populairder geworden en deze hebben in veel gevallen een benzinemotor.

Toekomst

De onderzoekers van LMC verwachten dat dieselverkopen in Europa de komende jaren verder dalen. Door steeds strengere uitstootregels worden dieselauto’s duurder. “En mensen kijkenvooral naar hun portemonnee als ze een auto kiezen”, aldus de onderzoekers.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.