pompen, tanken, benzine

3% meer brandstof verkocht in België dankzij Nederlanders

pompen, tanken, benzine

In België is vorig jaar drie procent meer brandstof verkocht dan een jaar eerder. Deze stijging wordt vooral veroorzaakt doordat steeds meer buitenlandse truckers en automobilisten, vooral Nederlanders, hun tank vullen bij de zuiderburen. Dat stelt de Belgische Petroleum Federatie (BPF), de branchevereniging voor oliebedrijven.

Vorig jaar werd in België in totaal ruim tien miljard liter benzine en diesel verkocht. Daarbij was diesel veruit dominant, met 8,3 miljard liter tegenover 1,8 miljard liter benzine. Het is voor de eerste keer in vier jaar dat de grens van tien miljard liter werd overschreden.

Oorzaak

Oorzaak van die stijging is volgens de BPF onder andere het tanktoerisme van vooral Nederlandse automobilisten, die de weg naar de Belgische stations steeds beter weten te vinden vanwege lagere literprijzen. Ook vrachtwagenchauffeurs besluiten vaak om te tanken buiten de landsgrenzen.

Diesel is bij de zuiderburen heel geleidelijk zijn dominante positie aan het verliezen. De brandstof is in het personenautosegment de meest getankte brandstof, maar door een wijziging in het belastingbeleid wordt benzine steeds populairder. Op termijn wil de regering de accijnzen voor diesel en benzine gelijktrekken.

Dieselvoertuigen

De gevolgen van het vorig jaar ingezette beleid zijn nu al te zien. Particulieren kochten in de eerste zeven maanden van dit jaar procentueel fors minder dieselvoertuigen dan een jaar eerder, blijkt uit cijfers van automobielfederatie Febiac

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.