20% Nederlanders overweegt aanschaf e-auto binnen 1 jaar

Bijna twintig procent van de Nederlanders die binnen een jaar een nieuwe auto verwacht te kopen, overweegt een volledig elektrische auto. Dat is tweemaal zoveel als een jaar geleden. Dat concludeert onderzoeksbureau I&O Research uit een enquête die het zowel dit jaar als vorig jaar heeft gehouden onder autorijders in ons land.

Zowel vorig jaar als dit jaar voerde I&O Research landelijk onderzoek uit naar het bezit en de aanschafplannen voor volledig elektrische en hybride auto’s. Vorig jaar werkten 1.829 respondenten aan het onderzoek mee, dit jaar waren er 2.216 respondenten. Het nieuwe onderzoek laat zien dat de koopintentie voor met name honderd procent elektrische auto’s toeneemt.

Verdubbeling

Twintig procent van de autorijders verwacht binnen nu en een jaar een andere auto te kopen of te leasen. Een vijfde deel van hen (negentien procent) geeft aan dat dit, zeker of misschien, een volledig elektrische auto zal zijn. Dit is een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar, toen tien procent van degenen die aankoopplannen hadden een elektrische auto overwoog.

Het aandeel dat ‘zeker’ van plan is binnen een jaar een elektrische auto aan te schaffen, steeg van 0,3 procent naar 1,7 procent van degenen met aankoopplannen. In praktijk gaat het dan om circa vijftigduizend mensen. Als al deze mensen daadwerkelijk een e-auto kopen, betekent dit een verdrievoudiging van het marktaandeel elektrisch rijden. “Het aandeel ‘zeker van plan’ is doorgaans een goede voorspeller van gedrag”, aldus de onderzoekers.

Langere termijn

Op de langere termijn is de intentie om een elektrische auto aan te schaffen hoger: van de respondenten die binnen nu en een jaar een andere auto willen aanschaffen of leasen, kan een derde deel zich voorstellen over vijf jaar een elektrische auto te bezitten.

De interesse in hybride voertuigen is een stuk groter. Ongeveer drie op de tien respondenten die binnen een jaar een andere auto wil aanschaffen of leasen, overweegt een hybride variant. Dit is vergelijkbaar met vorig jaar. In stedelijke gebieden geeft 33 procent van de respondenten aan (misschien) een hybride auto aan te schaffen. Dit aandeel ligt in niet- tot weinig stedelijke gebieden een stuk lager: 18 procent.

Actieradius

Redenen om over te stappen naar een auto met stekker zijn onder meer de milieuwinst en de lagere kosten. Grootste struikelblok is de beperkte actieradius van e-auto’s. Op dit moment rijdt een klein deel van autorijdend Nederland in een stekkervoertuig. Drie procent van de respondenten heeft een hybride en minder dan één procent een volledig elektrische auto.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.