Omzet Fastned is nog steeds klein maar groeit hard

Exploitant van laadstations Fastned ziet zijn omzet hard groeien. In de eerste helft van dit jaar werd een omzetgroei gerealiseerd van meer dan 250 procent in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder. Ook werd fors meer stroom verkocht en wisten meer klanten de geelgrijze stations langs snelwegen te vinden. Dat blijkt uit cijfers over de eerste zes maanden van dit jaar, die het bedrijf onlangs publiceerde.

In die periode werd weliswaar nog altijd ruim twee miljoen euro verlies gemaakt, maar andere belangrijke statistieken lieten een stijgende lijn zien. Mede-oprichter Michiel Langezaal licht toe: “De omzet steeg met tien procent per maand,  terwijl de afzet met gemiddeld elf procent per maand toenam. Het aantal geregistreerde klanten groeide bovendien met gemiddeld zeven procent per maand.”

Geen nieuwe stations

In het afgelopen halfjaar werden geen nieuwe stations toegevoegd aan het huidige netwerk van vijftig locaties. De groei is dus volledig toe te schrijven aan een stijging van het aantal bezoekers bij de al bestaande stations. Weliswaar opende Fastned onlangs zijn eerste locatie aan het onderliggende wegennet, namelijk in Den Haag. Maar dat was pas in juli, waardoor het niet meetelt in de cijfers over het eerste halfjaar.

Een belangrijke stap voor het bedrijf vond plaats in maart, toen adapters voor Tesla-voertuigen werden geplaatst bij alle laadlocaties. “Daardoor hebben we feitelijk onze markt verdubbeld”, licht Langezaal toe. Vanwege de aanpassing kunnen bezitters van dergelijke, volledig elektrische voertuigen ook terecht bij de Fastned-stations voor het opladen van hun accu.

Enkele belangrijke gegevens over de eerste helft van 2016:

  • De afzet steeg met 368 procent ten opzichte van de eerste helft van 2015
  • De omzet steeg met 256 procent ten opzichte van de eerste helft van 2015 (het verschil tussen afzet- en omzetgroei is grotendeels het gevolg van de introductie van de eerste maand gratis laden)
  • Het aantal klanten groeide zeven procent maand-op-maand in de eerste helft van dit jaar
  • Een deal met Nissan werd uitgebreid naar vier jaar gratis laden bij Fastned. Dat was twee jaar
  • Fastned startte een samenwerking met NS voor de realisatie van laadpunten bij treinstations in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag
  • Uptime van de laadpalen was 99,99 procent.

Lees ook: Miljoenenverlies en mini-omzet voor Fastned in 2015

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.