België verhoogt dieselaccijns voor derde keer dit jaar

De Belgische overheid heeft deze week de accijns op diesel verhoogd met 7,5 euro per duizend liter. Het is de derde keer dit jaar dat de zuiderburen de heffing op diesel naar boven aanpassen. De totale verhoging in 2016 komt hiermee uit op 21,6 euro per duizend liter, wat neerkomt op 2,16 cent per liter. Het accijnsverschil tussen beide landen wordt daardoor kleiner, wat gunstig is voor Nederlandse grenspomphouders.

De verhoging is een gevolg van het vorig jaar ingevoerde, tamelijk ingewikkelde, cliquetsysteem. Daarbij wordt de accijns automatisch verhoogd als de in België gebruikelijke maximumprijzen worden verlaagd. Het bedrag waarmee de accijns wordt verhoogd, hangt daarbij af van het bedrag waarmee de maximumprijs wordt verlaagd.

Meer verhogingen

Woensdag ging de maximumprijs voor diesel iets omlaag, naar 1,184 euro per liter. Dit heeft een accijnsverhoging van slechts driekwart cent per liter diesel tot gevolg. Later dit jaar kunnen er nog meer verhoging bij komen, afhankelijk van de beslissingen van de Belgische overheid. In het cliquetsysteem is een maximumverhoging van de accijnzen opgenomen. Voor diesel is deze in 2016 ongeveer 3,2 cent per liter.

Door de recente verhogingen betalen klanten bij Belgische tankstations nu ongeveer 49 cent accijns per liter diesel. Daar komt nog 21 procent btw bovenop, waardoor meer dan de helft van de dieselopbrengst naar de Belgische staatskas gaat. In ons land ligt de verhouding bij diesel ongeveer hetzelfde. Bij benzine komt een nog groter deel terecht in de Nederlandse schatkist.

Lees ook: Rechter verplicht Staat tot overleg met grenspomphouders

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.