Tamoil wil landelijk netwerk van vijftig groengasstations

Tamoil en energieleverancier Essent hebben woensdag het nieuwe groengasmerk Ogo CNG gelanceerd. Beide bedrijven willen op termijn een landelijk dekkend netwerk van vijftig groengaslocaties in Nederland aanleggen bij Tamoil-vestigingen. Zij zien voor de alternatieve brandstof een belangrijke rol in het verduurzamen van het wegverkeer. Het nieuwe merk moet op termijn uitgroeien tot één van de drie grote spelers op de Nederlandse cng-markt.

Essent fungeert als leverancier van het gas, terwijl Tamoil op haar tankstations de verkoop aan de eindgebruiker verzorgt. Over vier jaar moeten er vijftig tankpunten zijn aangelegd. Dat moet de verkoop en het gebruik van groengasauto’s stimuleren.

Tussenoplossing

Groengas wordt geproduceerd uit biogas, dat ontstaat bij vergisting van groen- en snoeiafval, rioolslib en mest. Het is een biologische variant van aardgas onder druk (cng) en heeft minder uitstoot van schadelijke stoffen dan traditionele brandstoffen. Het wordt door velen gezien als een tussenoplossing, voordat een volledige overstap plaatsvindt naar elektriciteit en waterstof.

Tamoil-directeur Peter Etman licht toe: “Om de consument milieuvriendelijker te laten rijden, heb je betaalbare, duurzame auto’s nodig. Vervolgens moet de milieuvriendelijke brandstof in ruime mate beschikbaar zijn. In dat laatste kunnen wij voorzien, via onze tankstations. Er staat de consument straks niets in de weg om te kiezen voor groengas.”

Groene stroom

Tamoil is meer dan vijftig jaar actief op de Nederlandse brandstofmarkt, vanaf 1993 onder de naam Tamoil, en is naar eigen zeggen de eerste oliemaatschappij in Nederland die groene stroom produceert voor haar netwerk van tankstations. De stroom is afkomstig van het zonnepanelenpark op het TT Circuit Assen, dat vorige week officieel van start is gegaan.

In Nederland heeft Tamoil ruim tweehonderd tankstations. In de komende jaren wil Tamoil doorgroeien naar driehonderd vestigingen. Het bedrijf is onderdeel van de Oilinvest Groep, een Europees olieconcern met tankstations in Italië, Duitsland, Zwitserland, Spanje en Nederland. Het hoofdkantoor van Tamoil Nederland is gevestigd in Ridderkerk.

Lees ook: Tamoil start productie groene stroom voor eigen tankstations

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.