Tamoil start productie groene stroom voor eigen tankstations

Tamoil Nederland gaat groene stroom produceren voor haar netwerk van tankstations. De stroom is afkomstig van één van de grootste zonnepanelenparken van Nederland, dat woensdag is geopend op het TT Circuit in Assen. Tamoil is naar eigen zeggen de eerste oliemaatschappij in Nederland die op grote schaal groene stroom produceert.

Het Zonnepark XXL is een initiatief van GroenLeven, Bovemij, Tamoil Nederland en het TT Circuit Assen. Het parkeerterrein van het circuit, zo’n zes hectare groot, is voorzien van een overkapping van 21.000 zonnepanelen. De panelen vormen samen een dak boven de parkeerplaats voor motoren en kunnen net zoveel stroom opwekken als tweeduizend gezinnen verbruiken.

Tankstations krijgen zonnepanelen

“De volledige compensatie van het energieverbruik van 4,9 megawatt per jaar op de Tamoil-locaties past geheel binnen de duurzaamheidsstrategie, waarbij Tamoil streeft naar nul procent uitstoot ten opzichte van haar eigen energieconsumptie”, aldus het bedrijf. De nieuwste tankstations rust Tamoil standaard uit met zonnepanelen op het dak.

Tamoil-directeur Peter Etman licht toe: “Om energie voor mobiliteit te blijven bieden, maken wij de omslag van eindige brandstoffen naar oneindige energiebronnen. Wij voeren een actief beleid op het gebied van duurzaamheid dat zich niet alleen richt op de inkoop en het produceren van groene energie, maar ook op het reduceren van de energieconsumptie.”

Led-verlichting

“Momenteel gebruiken wij bijvoorbeeld op 61 tankstations led-verlichting in de luifels, waardoor het afgelopen jaar een energiebesparing is gerealiseerd die gelijk staat aan het jaarverbruik van 105 huishoudens.” Het aantal Tamoil’s met led-verlichting wordt het komende jaar uitgebreid naar 125.

Tamoil Nederland is al meer dan vijftig jaar actief op de Nederlandse brandstofmarkt, vanaf 1993 onder de naam Tamoil. In Nederland heeft het bedrijf momenteel 203 tankstations. In de komende jaren wil het doorgroeien naar driehonderd vestigingen. Het is onderdeel van de Oilinvest Groep, een Europees olieconcern met tankstations in Italië, Duitsland, Zwitserland, Spanje en Nederland.

Op de foto van links naar rechts: Peter Etman (Tamoil Nederland), Sytse Bouwer (GroenLeven) en Peter Oosterbaan (TT Circuit Assen). Foto: Miranda Drenth

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.