bp

Nieuwe eigenaar BP-terminal Amsterdam investeert 100 miljoen

A BP petrol station sign is pictured in Bournemouth, in southern England, on April 27, 2010. British energy giant BP said Tuesday that first-quarter profits rocketed on higher oil prices but admitted that the news was overshadowed by last week’s tragic accident at a rig in the Gulf of Mexico. Europe’s biggest oil company said […]

De nieuwe eigenaar Zenith Energy gaat honderd miljoen euro investeren in de voormalige BP-terminal in Amsterdam. Het Amerikaanse bedrijf rondde vorige week de aankoop van het bedrijfsonderdeel af en wil met de aangekondigde investering de capaciteit van de terminal optimaal benutten. Tevens melden de Amerikanen open te staan voor nieuwe overnames in het gebied tussen Amsterdam en Antwerpen.

Al eerder werd bekendgemaakt dat het in Houston gevestigde Zenith de terminal over zou nemen. Welk bedrag met de transactie is genoemd, hebben de betrokken bedrijven niet gemeld. Het afstoten van het bedrijfsonderdeel maakt onderdeel uit van een afslank-operatie van BP. Door de aanhoudend lage olieprijzen en de nasleep van de ramp met boorplatform Deepwater Horizon in de Golf van Mexico in 2010, is het bedrijf genoodzaakt in de uitgaven te snijden.

Uitbreiding

De overgenomen terminal ligt in het Amsterdamse havengebied, heeft 77 opslagtanks en er kunnen ongeveer zes miljoen vaten benzine, lpg, ethanol, kerosine en andere brandstoffen worden bewaard. Ook zijn er mogelijkheden voor verdere uitbreiding. BP kocht het bedrijfsonderdeel in 1997 van Mobil en blijft het na de verkoop aan Zenith wel gebruiken, als klant van de Amerikanen.

Zenith Energy is een Amerikaans bedrijf dat zich specialiseert in de exploitatie van opslagfaciliteiten voor olieproducten. Naast de terminal in Amsterdam is het bedrijf actief in onder meer de Ierse stad Cork en in het Colombiaanse Barranquilla. De Amerikanen zijn dus nog op zoek naar verdere uitbreidingsmogelijkheden in onze regio. Dat het daarbij naar tankstations kijkt, lijkt niet waarschijnlijk. Het focust vooral op opslagfaciliteiten.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.