Aantal elektrische auto’s in 2015 gestegen met 35 procent

Het totale aantal elektrische auto’s per 1 januari 2016 is ruim een derde hoger dan begin vorig jaar. In 2015 werden ruim zestigduizend nieuwe e-voertuigen verkocht, waardoor het totale aantal begin dit jaar uitkwam op zo’n 211.000 voertuigen, rekening houdend met sloop, import en export. Dat blijkt uit cijfers van statistiekbureau CBS.

Dat aantal is exclusief e-bikes en elektrische bedrijfswagens, zoals bussen. In het totale wagenpark neemt elektrisch echter nog steeds een bescheiden plek in. Op 1 januari 2016 kon slechts één op de veertig auto’s geheel of gedeeltelijk door stroom worden aangedreven. Daarvan rijdt één op de twintig volledig op stroom. De rest betreft ‘gewone’ hybrides en plug-in hybrides. Dit zijn voertuigen met een verbrandingsmotor én een elektromotor. Plug-ins zijn daarnaast uitgerust met een stekker waarmee de accu kan worden bijgeladen.

Het bezit van plug-in hybrides is het meest toegenomen, met een ruime verdubbeling tussen 1 januari 2015 en 1 januari 2016. De stijging bij reguliere hybrides en volledig elektrische auto’s was lager, met een toename van respectievelijk 10 en 34 procent. De Mitsubishi Outlander was in het afgelopen jaar de meest gewilde plug-in variant, terwijl de Toyota Auris de favoriete hybride zonder stekker was. De populairste volledig elektrische auto was de Tesla Model S.

Benzine

Bij zowel hybrides als plug-in hybrides is benzine verreweg de meest voorkomende nevenbrandstof. Dit geldt voor negen op de tien hybrides en acht op de tien plug-in hybrides. De overige hebben meestal diesel als tweede brandstof. Een zeer kleine groep gebruikt naast stroom ook lpg.

Geheel of gedeeltelijk elektrisch aangedreven auto’s worden vaak gebruikt door zakelijke rijders en zijn eigendom van een (lease)bedrijf. Niet toevallig werd een derde van de zestigduizend nieuwe elektrische auto’s verkocht in december. Verklaring hiervoor is dat hybrides en elektrische voertuigen tot vorig jaar een lage fiscale bijtelling kenden. Op 1 januari 2016 is deze bijtelling voor hybrides en plug-in hybrides aangescherpt. Bijtelling geldt alleen voor de zakelijke markt.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.