Literverkopen in België gestegen door tanktoerisme

De afzet van benzine en diesel in België is in 2015 gestegen met respectievelijk 5,4 en 3,6 procent in vergelijking met het jaar ervoor. Dat blijkt uit cijfers van de Belgische Petroleum Federatie. Tanktoerisme vanuit onder andere Nederland is een belangrijke oorzaak van deze stijging. Ook de uitbreiding van het wagenpark bij de zuiderburen doet een duit in het zakje.

In het voorbije jaar werd in België 1,8 miljard liter benzine verkocht en 8,5 miljard liter diesel. Diesel is onder Belgen al jaren veel meer gebruikt dan benzine. Door de toename van de brandstofverkoop ontving de overheid driehonderd miljoen euro extra inkomsten voor de schatkist, een stijging van 6,4 procent.

Prijzen

Zoals gezegd is de verkoop aan niet-Belgen een belangrijke oorzaak van de stijging. Het gaat hierbij overigens niet alleen om Nederlanders. Ook Fransen en Duitsers weten België te vinden vanwege hun lage prijzen. Dit in tegenstelling tot Luxemburgers, die in hun thuisland nóg lagere belastingen hebben.

Secretaris-generaal Jean-Louis Nizet van de Belgische brancheorganisatie betwijfelt of de dieselverkoop in 2016 opnieuw gaat stijgen. Vorig jaar is de belasting op diesel namelijk verhoogd in België en Nizet verwacht dat dit jaar ook een verhoging plaatsvindt. Daardoor zou het prijsvoordeel voor die brandstof kleiner worden of zelfs verdwijnen, in vergelijking met omringende landen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.