Auto op waterstof racet voor het eerst tegen benzinevoertuig

Een voertuig op waterstof racet dit jaar voor het eerst tegen een benzinevariant. De Forze VII is de snelste raceauto op waterstof en gaat in augustus rijden op het TT-circuit in Assen, tijdens de Gamma Racing Day. Aanbieder van duurzame brandstoffen Pitpoint is hoofdsponsor van de duurzame raceauto, die wordt bestuurd door studenten van de Technische Universiteit in Delft.

“We zijn erg te spreken over het ontwerp”, vertelt Erik Kemink, directeur van waterstofleverancier Pitpoint. “Ik ben erg benieuwd hoe de wagen het deze zomer gaat doen in de race tegen de benzineauto’s.” Dankzij de recent gestarte samenwerking met het bedrijf uit Nieuwegein kan het team verder met de productie, zodat de auto in juni van de band kan rollen en klaar is voor circuitraces.

Het Forze-team heeft een jaar aan het nieuwe ontwerp gewerkt. De studenten hebben het design van het voertuig aanzienlijk verbeterd ten opzichte van eerdere modellen. Zo heeft het nieuwe ontwerp een bredere wielbasis, waardoor de raceauto zich nog sneller over het circuit verplaatst. Daarnaast is de aerodynamica van de auto flink verbeterd.

Primeur

Het is de eerste keer dat een auto op waterstof het opneemt tegen raceauto’s op benzine. Deze primeur vindt plaats tijdens de Supercar Challenge op 6 en 7 augustus dit jaar. Dick van Elk, organisator van de Supercar Challenge, is verheugd met de deelname van Team Forze en de boodschap die het team heeft. “Het laat zien wat de enorme potentie is van waterstof als schone brandstof. Dit is een goede manier om hier aandacht voor te vragen.”

“Via Forze komt het grote publiek in contact met duurzame technologieën”, voegt Kemink daaraan toe. “Daarom ondersteunen we het team met geld en kennis, bijvoorbeeld over hoe je sneller en beter waterstof kunt tanken.” PitPoint gelooft dat honderd procent schoon vervoer in 2030 mogelijk is in Nederland.

Brandstoffen

Daarom bouwt het bedrijf zoveel mogelijk tankstations voor schone brandstoffen, zoals groengas (cng), lng en sinds kort ook elektriciteit. “Rijden op waterstof staat nog in de kinderschoenen, maar de mogelijkheden zijn nagenoeg grenzeloos en essentieel om schoon vervoer uiteindelijk mogelijk te maken.”

Specificaties:

  • 0-100 km/h: <4 seconden
  • Topsnelheid: 210 km/h
  • Fuel cell power: 100 kW (135 hp)
  • Boost power: 190 kW (258 hp)
  • Gewicht: 1100 kg
  • Afmetingen: 4,6 x 1,90 m

Over PitPoint clean fuels

PitPoint clean fuels is leverancier van schone brandstoffen. Om deze bereikbaar en betaalbaar te maken voor bedrijven, overheden en particulieren, opent PitPoint steeds weer nieuwe tankpunten. Zo is het onder meer exploitant van de voormalige CNG Net-station en faciliteert het elektrische oplaadpalen.

Over Forze

Forze is het waterstofraceteam van de TU Delft. Het team bestaat uit zeventig studenten van verschillende faculteiten: van luchtvaart en ruimtevaarttechniek tot technische aardwetenschappen. Zij zetten zich samen in om waterstoftechnologie te promoten, door het ontwerpen, maken van, en racen met een zeer innovatieve raceauto.

Onderwerpen: , ,

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.