PvdA wil vanaf 2025 alleen elektrische auto’s in de showroom

Bron: TankPro

Als het aan de PvdA ligt, worden er over tien jaar alleen nog elektrische personenauto’s verkocht. Voertuigen op benzine en diesel mogen niet meer in de showrooms staan. Dat stelt de coalitiepartij in haar Energievisie. Vanaf 2030 moet de traditionele verbrandingsmotor zelfs geheel worden uitgefaseerd in Nederland. Zij voegen daaraan toe dat de komende decennia reguliere tankstations dus veranderen in laadstations.

Met dit plan moet de uitstoot van schadelijke stoffen snel worden teruggedrongen. Tevens geeft het Nederland een voorsprong op economisch gebied, vanwege de kennis en ervaring die wordt opgedaan met elektrisch rijden en alles wat daarbij komt kijken.

Zero-emissie

De PvdA wil dat uitsluitend nog zero-emissie voertuigen mogen worden verkocht. Daar horen dus geen hybrides bij, omdat deze nog gedeeltelijk op traditionele brandstoffen rijden. De focus ligt hierbij op het segment van personenauto’s. Over vrachtwagens wordt niets vermeld.

Dat momenteel nog veel elektriciteit wordt opgewekt door het gebruik van steenkool, ziet de politieke partij niet als een belemmering. De komende jaren moet namelijk een grootschalige omslag komen naar opwekking via duurzame energiebronnen, zoals wind en zon. Daardoor kunnen over tien jaar de kolencentrales dicht.

Accu’s

Ook denkt de PvdA dat de komende jaren de elektrische auto steeds goedkoper wordt, doordat bijvoorbeeld de prijs van de accu’s omlaag gaat. “Daardoor komt de prijs van elektrische voertuigen op hetzelfde niveau als van een Volkswagen Golf”, aldus het rapport. Tevens wordt de actieradius van stekkervoertuigen steeds groter. “Met dergelijke auto’s kun je van Amsterdam naar Groningen rijden zonder één druppel benzine.”

Of de plannen haalbaar zijn, is zeer de vraag. Coalitiepartner VVD noemt het plan een oorlogsverklaring aan acht miljoen automobilisten. De partij zet grote vraagtekens bij het idee, onder meer omdat het betekent dat stekkerauto’s zwaar gestimuleerd moeten worden om iedereen tot een elektrische aankoop te bewegen. Ook zijn er twijfels of er genoeg schone elektriciteit beschikbaar is en of er genoeg laadpalen zijn.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Tom van Gurp

5 reacties op “PvdA wil vanaf 2025 alleen elektrische auto’s in de showroom”

Rob van Gestel|17.03.16|12:51

Tuurlijk, goed plan van de altijd autovriendelijke PVDA.
Laat vooral kolencentrales voor de nodige elektriciteit zorgen, vanzelfsprekend gaan die vrijwillig de duurdere groene producten gebruiken.
Hier en daar nog wat accijnzen erbij, Nederland is toch een eiland, wat maakt het uit.
Blij dat de realisten van de PVDA ons land besturen.

Floris Ooms|17.03.16|12:58

Die lui van de PvdA zijn gewoon weg knettergek, want hoe wil men dat dan met vakanties gaan doen van de arbeider.
Er zijn en zullen nooit elektrische auto’s op de markt komen welke bijvoorbeeld een grootte KABE caravan van 2500 kg [2750 kg max TTM] leeg kun trekken laat staan geladen. Daar heb je toch echt een grote SUV voor nodig. Of willen die idioten van de PvdA iedereen de vakantie ontzeggen i.v.m. dat ozo domme milieu streven van die idioten.

Floris Ooms|17.03.16|12:58

Ik rij nu met een dikke SUV en zal mettertijd wel een nieuwe SUV aanschaffen ongeacht de kosten.

Steven Roelfsema|17.03.16|17:40

Wat een kortzichtige visie; alsof er geen andere vormen van duurzaam rijden bestaan. Er is ook nog BioPower (85% ethanol), de brandstofcel, verbrandingsmotoren met Waterstofinspuiting, aardgasbussen (en wellicht binnenkort ook vrachtwagens, die eenvoudig naar verbranding van Waterstof kunnen worden omgebouwd.
Heeft de Partij van de Amoebes eindelijk daarnaast eindelijk eens een rechte rug met plannen voor grootschalige duurzame opwekking van electriciteit buiten de grenzen van ons landje???

Arthur van Melsfort|21.03.16|10:13

kat in het nauw maakt rare sprongen

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.