Miljoenenverlies en mini-omzet voor Fastned in 2015

Exploitant van snellaadstations Fastned rapporteerde een miljoenenverlies over het afgelopen jaar, met een omzet van minder dan een ton. Onder de streep kwam het bedrijf zo’n vier miljoen euro te kort. Dat is bijna een verdubbeling van het verlies in vergelijking met het jaar ervoor. Wel zag het bedrijf de omzet groeien, van 9.197 euro twee jaar geleden naar 75.889 euro vorig jaar.

Fastned werd in 2012 opgericht met het doel een landelijk dekkend netwerk van snellaadstations te realiseren langs Nederlandse rijkswegen. Inmiddels zijn zo’n vijftig stations operationeel en moeten er nog 150 bij komen aan de snelweg. Ook is het bedrijf bezig om vestigingen te realiseren aan het onderliggende wegennet en in het buitenland.

Rendabel

Erg rendabel is het nog niet. Dit komt volgens het management doordat de markt voor elektrische auto’s nog niet volwassen is. Tevens maakt Fastned veel kosten door de aanleg van nieuwe locaties. Om de operationele kosten te financieren, is veel kapitaal aangetrokken van de familie van ex-premier Ruud Lubbers, wiens zoon mede-oprichter is van de in Amsterdam gevestigde onderneming.

Eerder dit jaar maakte Fastned al bekend dat het aantal actieve klanten en het aantal laadbeurten vorig jaar is toegenomen. Ook steeg het aantal auto’s dat bij Fastned kan laden. Zo werd onlangs Tesla toegevoegd aan het rijtje automerken dat terecht kan bij de geelgrijze laadstations van het bedrijf.

Toekomst

De directie ziet dan ook de toekomst zonnig tegemoet. Het verwacht dat de verkoop van elektrische auto’s de komende jaren fors stijgt en dat er nieuwe modellen op de markt komen die een langere actieradius hebben dan de huidige stekkerauto’s.

De beperkte actieradius is een belangrijke reden voor mensen om voorlopig geen e-voertuig te kopen. De nieuwe modellen moeten die vrees wegnemen. Dat een grote actieradius ervoor zorgt dat stekkerauto’s misschien minder vaak onderweg hoeven op te laden, ziet de directie niet als een groot probleem.

Rechtszaken

De komst van Fastned wordt door sommigen in de tankstationbranche met argusogen bekeken. Ze mogen ‘brandstof’ voor het wegverkeer aanbieden, terwijl veel reguliere tankstations dachten dat ze daar een monopolie op hadden.

Daar staat tegenover dat diverse tankstation-ondernemers een laadpaal voor elektrische auto’s op hun locatie willen plaatsen, waar Fastned dan weer bezwaar tegen heeft. Dit leidde over en weer tot diverse rechtszaken, waarin uiteindelijk beide kampen toestemming hebben gekregen hun plannen voor laadpalen door te zetten.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.